Slovenija
23 ogledov

Cerar: Obsojenci ne morejo kandidirati

Miro Cerar EPA
Premier je napovedal spremembo zakonodaje glede kandidature oseb, ki so bile pravnomočno obsojene.

"Prepričan sem, da bomo spremenili obstoječo zakonodajo glede tega vprašanja. Kakšne bodo konkretne spremembe, še težko napovem, zagotovo pa bomo omejili možnost opravljanja mandata ali kandidiranja za posameznike, ki so pravnomočno obsojeni za težja kazniva dejanja," poudarja premier Miro Cerar.

Ob tem je Cerar opozoril, da je nevzdržno, da nekdo, ki je pravnomočno obsojen na relativno daljšo zaporno kazen, opravlja funkcijo poslanca. "Tega v primerljivih demokracijah ne najdemo in to ni rešitev, ki bi jo lahko v Sloveniji v prihodnje podpirali," je še dodal.

DZ se je s prenehanjem Janševega mandata po več kot osemurni seji seznanil v sredo pozno zvečer. Pred tem so namreč poslanci zavrnili predlog, da bi Janša kljub pravnomočni obsodbi ostal poslanec.

Poslanci SDS so glasovanje obtruirali, ker da DZ za takšno ravnanje nima pravne podlage. Janez Janša je tik pred obstrukcijo na Twitterju zapisal, da je "to sramotno dejanje levega fašizma pri požiganju temeljev slovenskega parlamentarizma potrebno obstruirati".

"Sprejeli možnost, ki je najbolj v skladu s črko zakona"

Mislim, da so se poslanci odločil za tisto možnost, ki je v tem primeru najbolj v skladu s črko zakona, zato razumem odločitev, ki so jo sprejeli, je ob robu dvodnevnega azijsko-evropskega vrha Asem v Milanu premier Cerar komentiral sredino odločitev DZ, da Janezu Janši preneha mandat poslanca. Ob tem je napovedal tudi spremembo zakonodaje.

Po pravnih analizah je bilo ugotovljeno, da zakon o poslancih v taki situaciji ponuja več možnih odgovorov, je pojasnil Cerar. "Mislim, da je bilo treba spoštovati zakon in po temeljitem premisleku so poslanci ugotovili, katera je tista zakonska rešitev, ki jo je treba upoštevati," je dodal.

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 23:16 17.oktober 2014.

    Potem bi v parlamentu ostala samo čistilka.

  • wingspan15 13:19 17.oktober 2014.

    Nam navadnim državljanom je samo po sebi umevno, da obsojenec ne bi smell niti kandidirat, kaj šele postati poslanec. Ne vem iz česa se potem rojevajo neke dileme. Saj nam potem takem lahko v parlamentu odločajo morilci, goljufi, pedofili in ...prikaži več ostala golazen, samo, da so izvoljeni po obsodbi. Normalna človeška pamet ne more dojeti tega.

  • svašta 09:17 17.oktober 2014.

    Zakaj pa bi omejili možnost samo za primere, ki so mišljeni kot težja kaznjiva dejanja? Če znotraj državne uprave kandidiraš za mesto navadnega urednika, ne smeš biti pravnomočno obsojen vsaj na 6 mesecev. Se vam ne zdi, da oni opravljajo ...prikaži več z našim premoženjem in življenji in, da bi mogli biti pogoji za zasedanje poslanskega mesta še bolj strogi?