Slovenija
55 ogledov

Cerar ponudil še deset milijonov

Branimir Štrukelj Saša Despot
Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so parafirali dogovor o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepov v javnem sektorju za leto 2016.

Pogajanja med vladno in sindikalno stranjo so pred parafiranjem dogovora trajali dobrih deset ur. Podrobnosti parafiranega sporazuma še pričakujemo. 

Premier prišel z dodatnimi milijoni

Premier Miro Cerar je na pogajanjih s sindikati javnega sektorja okrog 14. ure osebno odobril nov približevalni predlog, vreden okoli deset milijonov evrov.

"Mislim, da smo na skrajni meji javnofinančne zmogljivosti in zdaj smo tik pred tem, da ali dosežemo nek konstruktiven dogovor ali pa se razidemo brez njega," je dejal in izrazil upanje, da bodo dogovor dosegli. Na vprašanje, kdaj, je odgovoril: "Danes bo stvar odločena, verjetno celo v kratkem."

Sindikalna stran je medtem opozorila na še nekatera druga odprta vprašanja, ki nimajo finančne teže, a so nanje želeli odgovore še pred pristankom na dogovor o omenjenih finančnih okvirih.

Dve možnosti

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je povedal, da so sindkatom ponudili dve možnosti. 

Po prvi bi se premije dodatnega pokojninskega zavarovanja vse leto izplačevale v višini 30 odstotkov. Prvotni predlog je predvideval izplačevanje v višini 10 odstotkov v prvi polovici leta, nato do konca oktobra v višini 15 odstotkov in zatem do konca leta v višini 30 odstotkov.

Druga možnost, ki so jo ponudili sindikatom, pa je sprostitev sedaj znižane plačne lestvice dva meseca prej, torej s septembrom, medtem ko je prej vlada vztrajala pri novembru. 

Sindikalna stran naj bi se sedaj odločila za eno ali drugo, obe pa v finačnem smislu pomenita približno enako, torej dodatnih deset milijonov evrov.

Dodatnih 49 milijonov za regres

Če bi se zgodil spontani scenarij in bi se sprostili vsi varčevalni ukrepi, bi to maso za plače in druge stroške dela v prihodnjem letu povečalo za 408 milijonov evrov. Od tega največji delež predstavlja sprostitev napredovanj, ki sicer tokrat niso bila predmet pogajanj. Po zadnjih vladnih ocenah pa se bodo na ta račun stroški povečali za 145 milijonov evrov.

Dodatnih 49 milijonov za regres

Poleg tega je vlada pripravljena popustiti še za 49 milijonov evrov pri regresu. Po zadnjem vladnem predlogu bi regres v polni višini dobili zaposleni do vključno 30. plačnega razreda. Ostalim pa bi pripadlo 350 evrov več kot letos.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Jagijagi1 06:43 07.november 2015.

    Kdo vodi Slovenijo?

  • blueone 23:21 06.november 2015.

    verjetno bodo dobili povišico razni direktorji direktoratov, funkcionarji, delegati...policisti, gasilci, medicinske sestre, delavci v domovih ostarelih...bodo pa dobili veš kaj...PRST TJA NEKAM!!!

  • Omega_v6 19:20 06.november 2015.

    Toraj javni sektor si dviguje plače medtem,ko mi v gospodarstvu naj še naprej delamo za borih 570 evrov?? Kako dolgo še?? Oni bodo dobili regres mi v gospodarstvu pa mogoče,če bo firma poslovala pozitivno!? Oni dobijo plače mi pa delamo ...prikaži večo in upamo,da bomo dobili tisto trdo prigarano miloščino!! Kako dolgo še?? Kmalu bo polovica državljanov pod pragom revščine in upam si trditi,da je glavni krivec zato prav javni sektor,ki je 200% prevelik in uničuje Slovenijo!!