Slovenija
1364 ogledov

Cerar predal kapetanski trak, SMC ima novega

SMC
1/15
Anže Petkovšek Tekma med Slovenijo in Bolgarijo na odbojkarskem Evropskem prvenstvu v Stožicah.
Po petih letih je na čelu stranke SMC prišlo do spremembe. Krmilo v roke prevzema Zdravko Počivalšek.

Več kot 400 udeležencev, med njimi 210 delegatov, se je v Ljubljani zbralo na volilnem kongresu SMC. Med gosti so tudi predstavniki več drugih političnih strank. Dosedanji predsednik SMC Miro Cerar je v izjavi pred dogodkom podprl edinega kandidata za svojega naslednika Zdravka Počivalška in dejal, da mu predaja kapetanski trak.

Cerar meni, da je po petih letih nastopil čas, da prepusti vodenje nekomu, kot je Počivalšek. "Naj takoj jasno povem, da kandidata osebno podpiram in želim, da mu tudi kongres SMC izrazi svojo podporo. Njegovi dosedanji dosežki, njegova širša prepoznavnost ter njegova odločenost, da našo stranko popelje v nove uspešne projekte, so tiste glavne lastnosti, ki ga kvalificirajo za to odgovorno vlogo. Ko je Zdravko na moje povabilo vstopil v našo stranko, se je zavezal našim skupnim vrednotam in ciljem. Verjamem, da bosta njegova predanost SMC in njegova neizčrpna energija omogočili stranki, da uspešno nadaljuje svoje temeljno poslanstvo, to je delovanje v korist in dobro Slovenije ter vseh nas, ki v njej živimo," je dejal.

Cerar je spomnil, da stranko, ki je bila pet let v vladi, zapušča z 10 poslanci in štirimi ministri, imajo delujoče lokalne odbore in simpatizerje. A je priznal, da je strankina javnomnenjska podpora zelo nizka in bo treba veliko delati, da z novim vodstvom vsi skupaj ponovno pridobijo zaupanje volivcev, kot si ga želijo. "Ne pozabimo, da je moč v slogi in ne v razdvajanju ter da v življenju vzponom vedno sledijo tudi padci. Ne pozabimo, da je treba za dosego pravih ciljev sodelovati, ohranjati zdravo pamet in potrpljenje ter včasih hiteti počasi," je še dodal. 

Počivalšek izpostavil štiri ključne usmeritve

"Sem sicer človek dejanj in mi ni težko narediti koraka naprej, a vendar tokrat stopam v drugačne čevlje. Zavedam pa se, da so edina resnična stalnica v življenju spremembe. Kljub široki paleti rezultatov, ki jih je stranka dosegala v preteklosti, smo danes na pragu preobrazbe. In kot že večkrat, bom tudi tokrat uporabil Brechtov rek, ki ga živim na dnevni ravni. Sveta ni dovolj opazovati, potrebno ga je spreminjati. In če danes kaj vem, je to, da brez ekipe ne moreš spremeniti veliko!," je po izvolitvi dejal novi predsednik stranke SMC. 

Počivalšek je dejal, da si želi nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke, ki je prišla do točke, ko je treba doseči konsenz glede tega, kam in kako naprej. "Ne levo ne desno, nikakor ne nazaj, le naprej. Predvsem pa skupaj in s partnerji za razvoj Slovenije. Pa četudi ne mislimo vsi enako," je dodal. 

Izpostavil je štiri ključne usmeritve, in sicer gospodarsko stabilnost, pravično socialno državo, liberalni pristop in trajnostno gospodarstvo. Zbranim je predstavil grob oris svoje vizije strankine prihodnosti in napovedal, da bodo podroben načrt oblikovali skupaj. 

SMC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Cerar postal častni predsednik stranke

Cerar zagotavlja, da ostaja zvest član stranke, del ekipe v stranki, s katero bo naprej igral. Želi pa si želi več energije usmeriti v delo zunanjega ministra, saj je tudi pri tem veliko izzivov.

"Veseli me, da smo kot samorastniška stranka, ki je izšla iz civilne družbe, uspeli v štirih letih vodenja popeljati državo iz krize, jo uspeli politično stabilizirati, prepustiti sedanji vladi državo v dobri kondiciji in smo čvrst in aktiven člen aktualne vlade," je dejal Cerar. Želi si, da bi SMC ostala pri svojih vrednotah, verjame pa, da bo novi predsednik "s svojo energijo, elanom in z vsemi nami predstavil tudi sveže programske usmeritve, ki nas bodo kot socialno-liberalno stranko bolj približale volivcem in še bolj pripomogle k delovanju države".

Cerar je še pojasnil, da ostaja podpredsednik vlade. Verjame v svojo poslanstvo v vladi in ga namerava opravljati, dokler bo imel zaupanje predsednika vlade, kolikor ve, pa ima tudi zagotovo zaupanje stranke. Na predlog novega predsednika stranke je Cerar postal tudi častni predsednik stranke.

SMC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na kongresu tudi poslanci drugih strank

Številna udeležba in pozitivno vzdušje na strankinem kongresu kaže, da stranka še živi in se želi povezovati. Med delegati so najvidnejši obrazi sedanjega vodstva SMC in tudi nekateri tisti, ki jih v tem krogu ni več. Na strankino željo po povezovanju pa kaže tudi prisotnost predstavnikov drugih političnih strank, tudi opozicijskih. Tako sta prisotna poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, iz vladnih krogov pa tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Prisoten je tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

Šarec je v nagovoru kongresu dejal, da se zaveda, kako pomembno je strankarsko dogajanje in sodelovanje strank, zlasti tistih v vladi. Po njegovih navedbah ni vsak dan najlažje, a se niso zbrali zato, ker bi bilo lahko, ampak ker imajo radi izzive. So namreč taki, kot pravi, da želijo aktivno sodelovati in soustvarjati politično sliko.

Cerarju se je Šarec zahvalil za vse, kar je naredil za stranko in kot minister ter kot predsednik prejšnje vlade. Po njegovih navedbah Počivalšek nikoli ni zbežal, ampak vedno vztrajal, tako tudi danes. Prevzemanje funkcij ni lahko, ampak je težko v vsaj 80 odstotkih, je dejal Počivalšku. Po besedah Šarca SMC tvorno sodeluje v vladi in verjame, da bodo tudi v prihodnje dobro sodelovali. Počivalšku je zaželel uspešno vodenje stranke.

Kongres so nagovorili tudi predstavniki gospodarstva, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik obrtne zbornice Branko Meh.

SMC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 15:55 22.september 2019.

    [ ... predsednik SMC Miro Cerar je v izjavi pred dogodkom podprl edinega kandidata za svojega naslednika Zdravka Počivalška ... ] Veselim se začetka konca SMC. Z volitvami pa se bomo znebili še kozjanskega runkla, ki se še do danes ...prikaži več ni javno opravičil za žalitve, ki jih je izrekel o močvirnikih na račun Magne, ki je rešila brezposelnost na Štajerskem, potem ko je od države prejela 20.000.000 € državne podkupnine za 200 zaposlenih.

  • jakec1575 16:52 21.september 2019.

    Čakam vlado, da sprejme kaksen resen zakon. Zaenkrat jih ob steno stiska samo levica. Vsakokrat znova. In za najbolj ranljive.

  • Naklonsky 16:13 21.september 2019.

    Zbor komedijantov - ne levo, ne desno, pač pa naravnost - v butnskalo.