Slovenija
34 ogledov

Cerar sprejel odstop Setnikar Cankarjeve

Stanka Setnikar Cankar Anže Petkovšek
Cerar sprejel odstop Setnikar Cankarjeve.

Premier Miro Cerar je sprejel odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Kot je dejal v izjavi pred novinarji, bo Setnikar Cankarjeva do imenovanja njene zamenjave še naprej vodila ministrstvo. O imenih za njenega naslednika še ni želel govoriti.

Premier je povedal še, da sta se z ministrico danes osebno sestala. Pojasnil je, da je Setnikar Cankarjeva po temeljitem pogovoru podala odstop, ker je menila, da bi objava podatkov o njenih zaslužkih, ki jih je iz javnih sredstev dobila iz honorarjev poleg plače, zelo verjetno negativno vplivala na njeno delo.

"Ministrica je prepričana, da ni storila nič nezakonitega in tudi nič neetičnega. Sam tega še ne morem oceniti, ker vseh okoliščin in podrobnosti ne poznam. Sem pa sprejel njeno oceno, da bi lahko to politično obremenilo delo vlade in sem sprejel njen odstop," je pojasnil premier.

Kot je dejal Cerar, se glede naslednikov Setnikar Cankarjeve "ponuja kar nekaj možnosti, a danes je šele dan, ko sem sprejel odstop, zato danes še ne bi želel govoriti o imenih".

"Smo na sramotilnem stebru!"

"V tem primeru gre za zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja," je danes v izjavi za javnost povedala, ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar, ki je ponudila Cerarju svoj odstop. Po podatkih Supervizorja se je Setnik Cankarjeva sicer uvrstila na drugo mesto med zaslužkarji preko podjemnih pogodb in avtorskih honorarjev.

"Tisti, ki smo svoje delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih smo zaposleni, smo javno izpostavljeni na sramotilnem stebru." pravi ministrica ki je prepričana, da bo v nadaljnji postopku Komisije za preprečavenje korupcije (KPK) sum korupcije in konflikta interesov ovržen.

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Stanka Setnikar Cankar  je, kot smo poročali včeraj,  v obdobju od 2003 do marca 2015 polega plače prejela 636.068,98 evrov, izplačanih preko podjemnih pogodb in avtorskih honorajev.

Izplačila od fakultete, ki jo je vodila

Večino izplačil je ministrica prejela od ljubljanske fakultete za upravo, kjer je bila tudi dekanja, kar pomeni, da je pogodbe o dodatnem delu podpisovala sama sebi. S honorarnim delom na ljubljanski fakulteti za upravo je zaslužila okoli 542 tisoč evrov,  20.500 evrov ji je nakazala Ljudska univerza Sežana,  18 tisoč evrov Ljudska univerza Žalec, slabih 13 tisočakov Andragoški zavod Maribor, 11 tisoč evrov Ljudska univerza Radovljica.

Njen odstop so zahtevali sindikati in Združena levica. Setnikar Cankarjeva prihaja iz kvote SMC, kjer prav tako pričakujejo njena pojasnila."Seveda gre za velik znesek in pričakujemo, da nam bo ministrica te stvari pojasnila," je dejala poslanka Lilijana Kozlovič.

Premier Miro Cerar je včeraj kmalu po objavi podatkov napovedal, da bo zadevo komentiral, ko bo dobil pojasnilo od ministrice.

Protikorupcijska komisija opozarja na sistemski problem

Na komisiji za preprečevanje korupcije se na ponujen odstop ministrice za izobraževanje ne bodo odzvali, saj pravijo, da gre za njeno osebno odločitev. Komisija pa ob tem poudarja, da je treba problem rešiti na sistemski ravni. O transakcijah med subjekti javnega sektorja in fizičnimi osebami, ki so prek avtorskih in podjemnih pogodb zaslužile več kot 200.000 evrov, pa je komisija uvedla sistemsko preiskavo in še ni sprejela nobenih zaključkov. 

Raje bi zaposlili nove ljudi, namesto, da preplačujejo ...

Bo pa komisija preiskovala, ali je pri posameznih primerih dejansko prišlo do kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in ob zaključku preiskave podala svoje ugotovitve. Izposatavljajo, da skupni znesek izplačil namreč zbuja dvom v primernost trenutne ureditve sistema plač v javnem sektorju ter politike zaposlovanja. Zato se bo komisija v okviru preiskave med drugim lotila vprašanja ekonomske upravičenosti tovrstnih poslov oziroma ali ne bi bilo bolj smiselno za tovrstna dela zaposliti dodatnih ljudi, namesto da nekateri delodajalci svojim uslužbencem za dodatno delo nakazujejo sredstva, ki presegajo njihove plače.

Komentarjev 73
  • mph 12:43 07.marec 2015.

    Dejansko bi podpiral, da po mojem vsaj 99% vseh, ki so bili že vsaj 10 let v politiki trajno odstopi. Tudi kot sive eminence seveda.

  • mph 12:42 07.marec 2015.

    Ja, to je tudi res, s par super redkimi izjemami, SDSovci kar ignorirajo take zadeve, se delajo Francoze in jim ne pade na pamet odstopit.

  • mph 12:41 07.marec 2015.

    Kaj zdaj mešaš tukaj noter Štruklja, borca za pravice DELAVCEV, ne pa takih babur in podobnih. Na koncu se bo sicer izkazalo, da je še celo vse po zakonu zaslužila, čeprav se mi zdi malo verjetno glede na to, da ...prikaži več je največ kasirala od ustanove, kjer je bila ona glavna. Kar pa zadeva neumne zakone pa kaj naj človek reče na to, da imamo v parlamentu pravnomočno obsojenega kriminalca politika, da imamo politično janšistično ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da je Janez Janša državljan z več pravicami kot vsi ostali državljani, ... da sodišča bolj vztrajno včasih preganjajo kakšnega reveža, ki nima za plačat elektrike kot pa razne tajkune, .... Prav ne morem verjet kam smo padli v zadnih 25 letih. Seveda ni samo poklasti kriv, ogromno zaslug pa vsekakor ima.