Slovenija
4739 ogledov

Cerar: "To je dokaz, da je imela Slovenija prav"

Miro Cerar Saša Despot
Zunanji minister Miro Cerar je poudaril, da je Slovenija dosegla zelo pomemben cilj. "Sodišče se je zelo jasno izreklo o tem, kaj meni o arbitražni razsdobi."

Zunanji minister Miro Cerar je dejal, da ima glede današnje odločitve mešane občutke. Po eni strani se je sodišče razglasilo za nepristojno, da odloča o kršitvi pravnega reda, kar obžaluje. Po drugi strani pa je Slovenija dosegla zelo pomemben cilj. "Kljub temu, da odločbo še preučujemo in da je postopkovna, se je sodišče zelo jasno izreklo o tem, kaj meni o arbitražni razsodbi, ki je bila posreden povod za našo tožbo. Izraziti moram veliko zadovoljstvo, ker je izrecno pritrdilo temu, da arbitražna odločba velja, je zavezujoča in jo morata obe državi izpolniti," je bil jasen Cerar. 

Pogodbenici morata storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne odločbe. Sodišče je v tem primeru jasno navedlo, da je meja med državama določena z arbitražno odločbo. "To je dokaz najvišjega sodišča v EU, da je imela Slovenija vseskozi prav in da mora tudi Hrvaška implementirati arbitražno odločbo." 

"V skoraj 30 letih samostojne Slovenije nam je uspelo s sosednjimi državami urediti tako rekoč vsa odprta vprašanja. Rešeno je tudi vprašanje meje s Hrvaško. Glede tega sosednja in prijateljska država še ni pripravljena spoštovati sprejetih obveznosti, vendar sem prepričan, da se bo to prej ali slej zgodilo. Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja. Še več, sodišče obe državi poziva, da implementirata razsodbo."

Borut Pahor, predsednik RS

Na vprašanja, kako komentira prvo izjavo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, je Cerar dejal: "Gospod Plenković ... kaj pa naj bi drugega rekel. Pravne zmage za Hrvaško tu ni." Dodal je, da so Hrvati lahko zadovoljni le v postopkovnem delu, ko je sodišče reklo, da ne bo odločalo o kršitvi pravnega reda. Cerar je namreč prepričan, da bi sodišče EU, če bi o tem odločalo, ugotovilo, da je Hrvaška tega kršila. "To ni nobena zmaga. To kaže na odnos do vladavine prava," je pripomnil. 

"To je zmaga za pravo. Za tisto pravno stališče, ki je edino verodostojno, in to je, da je treba arbitražno odločbo spoštovati. Plenković preusmerja pozornost in namenoma ignorira del, ki je zelo jasno zapisan in na katerega bomo Hrvaško opominjali - da mora spoštovati mednarodno pravo in zavezujočo odločbo in da je meja določena." Cerar je prepričan, da "nobena akrobacija hrvaške strani ne more tega spremeniti".

Volje za implementacijo arbitraže na hrvaški strani po mnenju ministra ni, prepričan pa je, da bodo morali končno spoznati, da se bodo morali nekega dne ukloniti mednarodnemu pravu. "Slovenija mora biti potrpežljiva, pravo je na naši strani." Napovedal je, da bo slovenska stran Hrvaško tudi vsak teden opominjala, da mora spoštovati arbitražno odločbo.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je ocenil, da je današnja odločitev Sodišča Evropske unije v Luxembourgu zmaga argumentov, ki jih je Hrvaška predstavila na sodišču. Ob tem je znova pozval Slovenijo k dvostranskim pogajanjem za obojestransko sprejemljivo rešitev spora o meji.

Slovenska in hrvaška zastav Odločitev sodišča Slovenija Mejno vprašanje: Hladen tuš za Slovenijo, spet se veselijo Hrvati

Sodišče EU je odločilo, da resnega problema ne vidi, Slovenija v današnji sodbi vidi zgolj potrditev, da tako pri izvajanju arbitražne razsodbe kot pri uveljavljanju prava EU v geografskem obsegu, kot je določen z razsodbo, vse dela prav, je poudaril predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc v prvem odzivu na sodbo.

Vrevc je najprej pojasnil širši okvir razmer, ki so pripeljale na sodišče EU. Slovenija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe, ko je zaznala prve težave pri uveljavljanju pravnega reda na svojem državnem območju, na te težave opozorila, in sicer najprej Evropsko komisijo.

V strokovnih krogih komisije je bil problem zaznan in povsem jasno ugotovljeno, da očitno problem s hrvaškim nespoštovanjem obstaja, a ker je politična raven komisije ocenila, da očitno problem ni tak, da bi zahteval njeno angažiranje, je Slovenija to mnenje preverila tudi na sodišču, je pojasnil Vrevc.

"Sodišče je odločilo, da resnega problema ne vidi. Slovenija v današnji ugotovitvi vidi zgolj potrditev, da je izvajanje prava, kot ga razume in izvaja Slovenija, v redu in bo z njim tudi nadaljevala," je poudaril predstavnik MZZ.

Ob tem je izpostavil zadovoljstvo ob pozivu sodišča sosednji Hrvaški, ki da se postavlja ob bok stalnim slovenskim pozivom k dialogu o načinu implementacije rešitve, kot je določena v arbitražni razsodbi. "Sedaj računamo, da bo v doglednem času tudi na Hrvaškem dozorelo spoznanje, da je ta dialog na tej osnovi potreben in Slovenija bo nanj pripravljena," je poudaril.

Komentarjev 22
  • Avatar Leon
    Leon 13:09 02.februar 2020.

    Cerar je dokaz nesposobnosti slovenske diplomacije . Slovenski pravniki so pokazali ,da so sami sebi namen in nadgradnja državne korupcije . Sramota .

  • mirror 19:24 01.februar 2020.

    Zmeraj manj sem v dvomih, da je ta pravni doktorat kupljen.

  • itconsua 08:43 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks