Slovenija
27 ogledov

Cerar, vlada in SMC v zagonu

EU vrh EPA/LAURENT DUBRULE
Slabe novice za opozicijo: vlado Mira Cerarja podpira največ ljudi doslej, njegova stranka SMC pa glede na javno mnenje trenutno pred SDS Janeza Janša, ki si je te dni dokončno odvezal breme afere Patria.

Vlada Mira Cerarja prvo leto delovanja zaključuje z dobro popotnico, saj ima večjo podporo v javnosti kot ob začetku mandata. To pravi javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za Dnevnik in TV Slovenija opravlja agencija Ninamedia. 

Oktobra lani je vlado kot uspešno ocenjevalo le dobrih 27 odstotkov vprašanih, novembra celo zgolj 18 odstotkov. Tokrat pa je z njenim delom zadovoljnih 38,4 odstotka anketirancev, kar je najvišja podpora Cerarjevi vladi doslej. Vseeno je še vedno več tistih, ki menijo, da vlada dela slabo - 57,6 odstotka vprašanih.

Cerarjeva Stranka modernega centra (SMC) je na lestvici strank po več mesecih ponovno prehitela SDS. SMC bi volilo 15,4 odstotka vprašanih, SDS pa 14,1 odstotka. Sledijo SD (6,3 odstotka), ZL (6,2 odstotka), DeSUS (5,1 odstotka) in NSi (4,2 odstotka).

Tudi sam premier je poskočil pri priljubljenosti, saj se je Cerar s četrtega mesta, kjer je bil zakoreninjen od aprila, povzpel na drugo mesto lestvice najbolj priljubljenih 20 politikov v državi. Vodi še naprej predsednik države Borut Pahor.

Tretjina jih obžaluje

Anketirancem so tokrat zastavili tudi vprašanje, ali so kakšno svojo volilno izbiro kasneje obžalovali. 33 odstotkov jih je odgovorilo pritrdilno. Največ jih je bilo razočaranih, ker stranka, ki so jo obkrožili, ni izpolnila svojih predvolilnih obljub, povzema STA.

Minuli teden je bil v znamenju afere Patria, potem ko so trije njeni protagonisti zaradi zastaranja procesa dokončno odvrgli desetletno breme sumov, da so počeli kaj narobe. Po poročanju TV Slovenija je na vprašanje, komu koristi odločitev sodišča o zastaranju v zadevi Patria, največ, 37,9 odstotka, vprašanih menilo, da je v prid obtoženim, 16,3 odstotka jih meni, da sodišču, 10,7 odstotka pa jih pravi, da je takšna odločitev v prid ustavnemu sodišču. Da zastaranje zadeve ne koristi nikomur, jih meni 15,1 odstotka.

Vzorec vprašanih je bil 700 ljudi.

Komentarjev 7
  • mph 17:26 14.september 2015.

    Res? Preberi še enkrat opravičevanje Mramorja zakaj je bolj pomembno, da 0,34% najbolj bogatih Slovencev dobi še cca. 6000€ letno, pa čeprav potem starši najbolj revnih otrok ne bi dobili 10€ zraven, ki bi jih šli takoj porabit v trgovino.

  • dimnikar 07:48 14.september 2015.

    V kaj vse ne VERUJEJO verniki .... :)

  • BojanBojan 07:00 14.september 2015.

    Pripravljanje terena za "vročo jesen"?!Ne poznam nikogar, ki bi podpiral nižanje plač, nadaljevanje varčevalnih ukrepov, zamrznitev pokojnin, bogatenje posameznikov na račun državnih jasli, zastaranja afernih sodnih postopkov....Tako da...medijski spin...