Slovenija
8 ogledov

Cerar: Volitve so bile legitimne

glasovanje o mandatarju
1/22
Saša Despot
Mandatarska seja. Poslanci bodo danes odločali, ali bodo Mira Cerarja imenovali za novega mandatarja. Cerar je zavrnil dvome o legitimnosti volitev.

Miro Cerar je ob zaključku razprave podal svoje mnenje o legitimnosti parlamentarnih volitev. "Po moji oceni in globokem prepričanju so bile te volitve v celoti legitimne in veljavne. Situacija, ko je bil Janez Janša obsojen, ni lahka. A to ne pomeni, da so volitve pod kakršnim koli vprašajem. Na teh volitvah so lahko sodelovale vse stranke, tudi SDS in Janez Janša, resda v omejeni meri," je dejal in dodal, da ni nobenih razlogov, zaradi katerih bi kdor koli volitve spodbijal. "Vsi, ki smo na volitvah kandidirali, smo že s tem, ko smo šli na volitve, te priznali kot legitimne."

Obenem je komentiral odločitev ustavnega sodišča, da za datum volitev postavi 13. julij. Do sedaj namreč odločitve kot ustavni pravnik, ki je vstopil v politiko, ni želel komentirati. Meni, da je bila z odločitvijo volivcem otežkočena pravica do izvajanja njihove pravice volitev. Sam bi pričakoval drugačen datum. 

Odzval se je na kritike, da v predstavitvi ni omenil nobenih številk. "Res je, nisem govoril veliko o številkah. Želel bi, da veste, da sem danes predstavil programske zasnove vlade. To ni bil vladni program, koalicijski program. Če pogledate predstavitve v prejšnjih letih, nobena od njih ni povsem v celoti razkrila tega, kaj bo vlada pozneje počela. Ni se mi zdelo treba predstavljati številk, še posebej, če so nerealne ali nezanesljive." 

Med številkami, ki so zapisane v koalicijski pogodbi je izpostavil dve. Leta 2015 naj bi odpravili čezmerni primanjkljaj na manj kot 3 odstotke BDP. Druga številka pa se nanaša na višino javnega dolga. Do konca leta bo ta narasel na več kot 80 odstotkov, leta 2015 bo 81-odstoten, nato pa se bo postopoma zmanjševal. 

Cerar je pojasnil, da povečujejo število ministrstev, ker bodo tako dosegli učinkovitejše delovanje podorčij in vlade. Dodal je, da en minister težko pokriva dva pomembna resorja.

"Ne bom dopuščal ideoloških koalicij"

Odzval se je na opazke o tem, da se je oblikovala ideološka koalicija, ki ima ustavno večino. "O ustavi je treba odločati na način, da vsi akterji najdejo nek skupni jezik in samo izjemoma pridemo do tega s potrpežljivim procesom," je dejal. Meni, da ko gre za spreminjanje ustave, ne sme biti ideoloških koalicij, ki jih tudi "ne bom dopuščal". Zavrnil je tudi, da stranki manjka poguma za reforme. 

Dotaknil se je tudi pogajanj z ZL in NSi. "Očitno so med našo stranko in tema strankama neke bistvene razlike v dojemanju, kako peljati našo družbo naprej. Vsi bi želeli dobro državljanom, a vsak ima svojo vizijo." Poudaril je, da je treba v koalicijskih pogajanjih sprejemati kompromise, pri katerih je treba upoštevati tudi, koliko podpore je katera stranka prejela.  

"Kriza je posledica lastnih napak"

Cerar je v svojem nagovoru ob začetku seje opozoril na dejstvo, da je trenutna kriza posledica lastnih napak in krize vrednot ter manj finančne krize. "Če bi do takrat imeli dovolj usidrane temeljne vrednote in če bi zrelo mislili na prihodnost, se danes ne bi soočali s težavami," je dejal. 

Poudaril je, da moramo vsi skupaj doseči skupno odločitev za sodelovanje v dobro države, pri čemer mora svojo nalogo opraviti tudi nova vlada, ki mora postati nosilka politike, ki bo vzbudila zaupanje vanjo. "Postali smo družba brez zaupanja," je dejal in poudaril pomen spoštovanja ustavne pravne države. "Kjer se nekaznovano krade in laže, ni ne pravičnosti ne reda," je poudaril Cerar. 

Ena od prioritet vlade bo tudi zagotavljanje pogojev za dostopno kakovostno in učinkovito zdravstvo. Duhovno in psihofizično zdravje posameznika in družbe je po Cerarjevih besedah tisto, k čemur teži vsaka visoko razvita človeška družba.  

Potrebni bodo višji standardi

Opozoril je na dejstvo, da je treba zvišati standarde politične kulture in doseči povezovalno politiko in več konstruktivnega sodelovanja. Politični funkcionarji morajo delovati v dobro državi in državljanom in se ne smejo prepirati o preteklih zaslugah. Cerar je poudaril, da je slovenska država temeljna politična dobrina. Poudaril je pomen skrbnega varovanja državnega premoženja in preprečevanja razsipnosti in korupcije. 

Cerar je izpostavil, da se bo zavzemal za visoko kulturo javnega govora in ne bo dopuščal nikakršnega sovražnega govora. Odločno bo nasprotoval tudi praksi, ki bi hotela spodbujati občutke strahu in ogroženosti. "Ideološke teme, ki nas razdvajajo, niso pa bistvenega pomena za sedanjost, moramo pustiti ob strani," je dejal in dodal, da je treba o tistih, ki se jim ne moremo izogniti, govoriti strpno.

"Slovenija je v težki, krizni situaciji. Do vseh navedenih ciljev vodi težavna in naporna pot. Nobenih bližnjic ni in tega se zavedam. V naši stranki se skupaj s koalicijskima partnericama zavezujemo k veliki odgovornosti in velikim nalogam. Pogum ni le naša naloga, temveč slehernega od nas, če želimo dobro tej deželi in našim otrokom. Zberimo dovolj poguma, da se tokrat res odločimo za vse tiste spremembe, ki bodo naredile boljšo družbo. Pozivam vas, da pri sebi spremenite kakšno slabo navado in tako pristavite svoj kamenček v mozaik družbenih sprememb. Če mi bo danes DZ naklonil svojo podpor, bom oblikoval vlado, ki bo določno začrtala smer teh sprememb in naredila vse, da Slovenijo popelje iz krize in vsem omogoči blaginjo in trajnostni razvoj," je svoj uvodni govor zaključil Cerar.

Podporo ima zagotovoljeno

Zadostno podporo ima Miro Cerar praktično zagotovljeno. Podporo Cerarju so poleg stranke SMC napovedali še v SD, DeSUS-u in ZaAB. V Združeni levici (ZL) pa so glede podpore še vedno skrivnostni. Luka Mesec je pred sejo povedal, da "bodo pozorno spremljali obrazložitve, odločili pa se bodo še na seji sami". Pred tem so v ZL že napovedali, da Cerarja ne bodo podprli, če bo nadaljeval z neoliberalno politiko prejšnih vlad.

Doslej pa je že znano, da bosta v koaliciji s stranko SMC tudi DeSUS in SD – potencialne partnerice so o ključnih vsebinah že dogovorjene. Ena od osrednjih nalog bo gotovo tudi spopad z rdečimi številkami državne blagajne - Cerar bo tako že četrti premier, od kar je Slovenijo zajela kriza.

Kakšna bo ekipa?

Mandatar mora po izvolitvi v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC pripadlo osem, DeSUS štirje in SD tri. Pozornost bo v nadaljevanju koalicijskih pogovorov usmerjena prav v kadrovsko razdelitev, saj ni še jasno, kateri stranki bo pripadel kakšen resor.

Cerar naj bi imena kandidatov za ministre razkril še ta teden. Za zdaj pa je gotovo znano, da bo finančni resor ostal v rokah SMC - v kandidaturo za ministra je privolil Dušan Mramor.

Še druga glasovanja

Poslanci bodo danes odločali tudi o ustanovitvi in nalogah delovnih teles ter o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. Prav tako bodo glasovali o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
Na dnevnem redu je tudi odločanje o imenovanju generalne sekretarke DZ. Kolegij predsednika DZ za ta položaj predlaga Uršulo Zore Tavčar.

Komentarjev 11
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:32 25.avgust 2014.

    In ko palček iz trnovega reče ,skoči Cerar skoči bo Cerarček skakal ves dan od strahu.

  • KLOBO 17:04 25.avgust 2014.

    Tudi tvoj IQ ni na nevem kakšnem nivoju, Johan !! Okoli današnje dnevne temperature.... !!

  • Johan Spohan 16:48 25.avgust 2014.

    Nič ga ne plačajo je že po naravi bedak.