Slovenija
53 ogledov

Cerar z Orbanom na štiri oči

Razno 09.06.13, madzarski predsednik vlade Viktor Orban, foto: reuters Reuters
Slovenija danes na Brdu pri Kranju gosti madžarskega predsednika Viktorja Orbana s člani njegovega kabineta. Cerar in Orban sta se za skupno sejo vlad dogovorila na srečanju novembra lani v Lendavi.

Pred skupno sejo vlade, ki sta ji bosta predsedovala oba premiera, sta se Viktor Orban in Miro Cerar pogovarjata na štiri oči.

Sodelovanje pri drugem tiru

Skupna seja vlade je namenjena krepitvi dvostranskih odnosov, predvsem sodelovanja na področjih gospodarstva, infrastrukture in energetike, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dogovarjali naj bi se o konkretnem sodelovanju med državama,  kot je na primer drugi železniški tir med Koprom in Divačo glede katerega je Madžarska že izrazila interes za sodelovanje,  a o konkretnih rešitvah zaenkrat še ni bilo govora.

Tudi o migracijah

Člani slovenskega in madžarskega vladnega kabineta bodo po napovedih razpravljali tudi o turizmu, raziskavah, inovacijah in znanosti, kulturi, izobraževanju, športu, čezmejnem sodelovanju, kmetijstvu in manjšinah. Govorili bodo tudi o možnostih sodelovanja obeh držav na regionalni ravni na področju prometnih in energetskih povezav ter na trgih tretjih držav.

Kot napovedujejo v Cerarjevem kabinetu, bodo na srečanju razpravljali tudi o nekaterih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Pri tej točki se gotovo ne bodo mogli izogniti aktualni migracijski krizi v Evropi. Na novembrskem srečanju v Lendavi sta se Cerar in Orban strinjala, da je ključno okrepiti nadzor nad migracijami na zunanjih mejah EU.

Nehumano s prebežniki

Madžarska, ki je že postavila ograjo na mejah s Srbijo in Madžarsko, je napovedala še graditev ograje na meji z Romunijo. Reševanje migrantske krize na Madžarskem je bilo sprva tarča številnih kritik, zdaj pa Orban dobiva vse več posnemovalcev. Kritične ostajajo človekoljubne organizacije, ki poročajo o številnih kršitvah človekovih pravic. Prosilce za mednarodno zaščito  namreč zadržujejo v zaprtih centrih brez obrazložitve mesec in več, prošnje obravnavajo po hitrih postopkih pod pogoji, ki ne ustrezajo regularnim azilnim postopkom. Človekoljubne organizacije zato druge države EU pozivajo, naj ne vračajo zavrnjenih migrantov na Madžarsko.

Viktor Orban naj bi se strečal tudi z Janezom Janšo, so napovedali v SDS.

 

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:15 24.januar 2016.

    Janša se obnaša kot da je on stric iz ozadja pri čimer sta tako levica kot desnica obe pa v njegovih rokah.

  • Dušan Ahlin 09:05 24.januar 2016.

    A viš ti to, zakaj le, zato ker komijev ne mare nihče v Evropi.

  • dragec 16:08 23.januar 2016.

    Onjev SLO najbolj pomemben stric, celo se ga US bojijo