Slovenija
78 ogledov

Cerar zavrnil Pahorja

Miro Cerar mlajši, pravnik Boštjan Tacol
Miro Cerar meni, da bo bolj koristil kot profesor prava in aktivni član civilne družbe kot varuh človekovih pravic. Pahor naj bi zdaj predlagal Nussdorferjevo.

Miro Cerar se je predsedniku Borutu Pahorju zahvalil za ponudbo, a jo je zavrnil. Misli, da bo bolj koristil kot profesor prava in aktivni član civilne družbe, poroča spletni Večer.

Spomnimo, da so predstavniki parlamentarnih strank včeraj pri predsedniku republikev opravili ločene posvete o kandidatih za varuha človekovih pravic in kandidatih za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Sodeč po izjavah nobeden od predlaganih kandidatov za varuha ni dobil potrebne dvotretjinske podpore.

Za varuha človekovih pravic je sicer na poziv predsednika republike še v prejšnjem mandatu prispelo 26 kandidatur. Pahor naj bi kandidata v potrditev DZ predlagal prihodnji teden, pri tem pa lahko predlaga tudi kandidata, ki se na poziv ni prijavil.

Pahorjeva izbira je bil ustavni pravnik Miro Cerar, ki je dopoldan potrdil, da ga je predsednik pred dvema dnevoma povprašal, ali bi na kandidaturo pristal. Kot je dejal dopoldan, se je že odločil, vendar bo svojo odločitev javnosti sporočil šele, ko bo z njo najprej seznanil predsednika.

Največja vladna stranka SDS je zgodaj popoldan prek Twitterja sporočila, da Cerarja ne namerava podpreti.

Predsednik republike naj bi se po poročanju POP TV zdaj zavzel za vrhovno državno tožilko Vlasto Nussdorfer. Nussdorferjeva je za televizijo potrdila, da se je Pahor obrnil tudi nanjo, a izjav o njegovi odločitvi ne želi dajati.

vlasta nussdorfer bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nussdorferjeva se je v preteklosti že potegovala za to mesto, zato naj bi tudi privolila.

Lažje gre z računskim sodiščem

Bolj kot pri kandidatu za varuha pa so si stranke očitno enotne pri kandidatu za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča RS. Kot izhaja iz izjav, stranke med štirimi kandidati za to mesto z zadostno večino podpirajo zdajšnjega vrhovnega revizorja na računskem sodišču Jorga Kristijana Petroviča.

Komentarjev 20
  • Žurnalček 10:21 05.januar 2013.

    Tanko-govno od ćoveka !

  • ocean 19:53 04.januar 2013.

    Ves ta cirkus okoli izbire varuha človekovih pravic, je popolnoma nepotreben. Varuha bi moralo voliti le ljudstvo neposredno. Tako pa bo oblastna elita ljudstvu izbirala varuha, ki bo ljudstvo ščitil pred kršitvam pravic, ki jih nad njimi izvaja sama oblast. ...prikaži več Če bi ljudstvo imelo možnost, da bi zapustilo to noro državo, bi to seveda tudi storilo. Ker pa to seveda ni možno, bi bila edina prava poteza, da si ljudstvo končno izvoli take predstavnike, ki bodo resnično v službi ljudstva. In če se v DZ tako trudijo spremeniti ustavo, da bi omejili možnost referendumov, bi tudi lahko sprožili hitri postopek za spremembo ustave tako, da bi varuha ponovno lahko volilo ljudstvo. Do realizacije volitev, pa bi lahko dosedanji varuhinji podaljšali mandat. Popolno enostavno, mar ne.

  • vest 19:37 04.januar 2013.

    Če gremo gledat nazaj pa poglejmo članstvo organizacije - vaše nočne more pred 30 leti. V njej so večinoma vsi sedanji parlamentarci razen tistih, ki so bili takrat premladi.