Slovenija
19 ogledov

Cerarja poslali v parlament

cerar miro Anže Petkovšek
Miro Cerar je tudi uradno kandidat za šefa nove vlade.

Predsednik države Borut Pahor je še uradno podpisal in odposlal predlog, s katerim poslancem v državnem zboru predlaga, naj za bodočega predsednika vlade izvolijo Mira Cerarja, šefa stranke, ki je zmagala na nedavnih parlamentarnih volitvah.

Poslanci bodo, glede na že napovedano podporo v strankah, ki bodo s Cerarjevo predvidoma sestavile novo vladajočo koalicijo, Cerarja za novega šefa vlade najverjetneje potrdili že v torek, ko je napovedana seja oziroma glasovanje.

"Celo zelo površni opazovalec volitev je lahko opazil, da je ta stranka zmagala tudi po osebni zaslugi njenega predsednika. Prepričuje me tudi njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki ga čakajo kot predsednika vlade," je ob podpisu predloga poudaril Pahor. Prepričan je, da bo Cerar nalogo dobro opravil.

Pahor Cerarju pri delu priporoča dobro sodelovanje. Osebno ga opisuje kot častnega človeka, pri katerem je vedno cenil njegov posluh za drugačno mnenje in njegovo osebno dostopnost. "Nova vlada Mira Cerarja ima po treh letih krize realne možnosti za okrevanje družbe in države. In realne možnosti, da okrepi ugled navznoter in navzven. Nova vlada lahko to doseže le s kombinacijo ukrepov in sprememb," dodaja Pahor.

Cerar o krizi vrednot

Miro Cerar je ob tem napovedal, da bo storil vse, da sestavi in vodi kompetentno vlado: "Da bodo v njej ljudje, ki bodo kos izzivom. Da bo vlada dovolj stabilna. Kriza, ki nas je doletela, je v veliki meri proizvod nas samih. Padli smo na vrednostnem izpitu. Cetudi se kriza kaže kot ekonomska, socialna in politična, je jedro izvora krize padec vrednot. Naloga te vlade ni samo v tem, da poskrbi za javnofinančno konsolidacijo, ekonomski razvoj, ampak da se skupaj dvignemo v naših vrednotah."

Cerar si želi, da bi po svojih močeh prispeval, da se vzpostavi družba, "kjer bo človek človeku človek. Kot kandidat za predsednika vlade čutim veliko odgovornost in se zavedam težkih nalog. Smo pred velikim izzivom, kako iziti iz krize, in kako našo drzavo prenoviti, da bomo sebi in prihodnjim generacijam omogočili razvoj."

Nekaj minut po podpisu predloga je Cerar zapustil predsedniško palačo.

Komentarjev 11
  • Igor Đukanović 17:45 19.avgust 2014.

    Če bi Cerar res sledil lastnim besedam (o kompetentni vladi, v kateri bodo ljudje, ki bodo nalogam kos), bi se mandatarstvu odpovedal in predlagal za bodočega predsednika vlade Janeza Potočnika. Tako bi evropske politične manire našle pot v slovenski politični peskovnik.

  • Johan Spohan 17:39 19.avgust 2014.

    Saj že sedaj živi od prihodkov iz proračuna.

  • Johan Spohan 17:38 19.avgust 2014.

    Bravo Milanček že napreduješ, pogruntal si da je mafija mafija in ne le določene barve. Pa še tisto barvo si pisal napačno.