Slovenija
565 ogledov

Cerarjevi bodo morali podpisati kodeks

Boris Koprivnikar Anže Petkovšek
Vsi ministri vlade Mira Cerarja in funkcionarji bodo predvidoma še ta teden podpisali nov kodeks kot del vladnega boja zoper korupcijo. Podpisala ga je tudi Janševa vlada, a ...

"Njihov trud gre pohvaliti, seveda pa je ključno, kako se potem podpisanega držiš," je besedilo vladnega kodeksa komentiral Vid Doria s slovenskega Transparency International, ki dodaja, da se mu zdi predvsem ključno, da kodeks ne bo veljal le za ministre, ampak tudi za vse funkcionarje.

A če ste v kodeksu pričakovali, da se bodo ministri in funkcionarji zavezali, da bodo upoštevali načelo vožnje brez kapljice alkohola - o čemer se je polemiziralo ob zadnjem alkotestu ministra Borisa Koprivnikarja - potem vas bo kodeks razočaral.

K čemu pa se bodo le zavezali?

Ta namreč le v šestih abstraktnih točkah predpisuje, kako naj bi se predstavniki vedli. Od tega, da morajo pri opravljanju svoje funkcije delovati predano in nepristransko do tega, da se morajo izogibati besednemu ali drugemu poniževanju posplošenih vrednostnih sodb.

Z javnimi sredstvi bi morali ravnati zakonito, gospodarno, transparentno in ekonomično. Skratka javno korist naj bi postavljali pred zasebno, ob tem pa se s podpisom kodeksa tudi zavezujejo, da ne bodo poslovali z osebami zasebnega prava, s katerimi so bili ali so še povezani njihovi ožji družinski člani.

Kaj pa sankcije ...

Sankcij za kršenje vsega naštetega pa si v Cerarjevi vladi niso zastavili. Vid Doria iz Transparency International sicer pravi, da imajo kodeksi v prvi vrsti preventiven in simboličen učinek, zato je tudi logično, da v njem ni predpisanih sankcij. Ob tem pa sogovornik priznava, da se institucije za kodekse odločajo predvsem, ko se nekaj zgodi oziroma je zaupanje oskrunjeno.

Kako je šlo kodeksu Janševe vlade?

Janez Janša  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Cerarjeva vlada pa pravzaprav ni prva, ki se je odločila za podpis etičnega kodeksa, saj so to na začetku mandata storili že v Janševi prvi vladi. Leta 2004 so se tako ministri zavezali, da bodo "delovali v skladu s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovega življenja in dostojanstva, svobode, poštenja, pravičnosti, solidarnosti in domoljubja". V primeru kršenja Janševega kodeksa oziroma da bi prišli v konflikt interesov, neupravičenih daril, uslug... pa naj bi za razliko od Cerarjevega kodeksa odstopili s položaja.

A že hiter pregled aferic takratne Janševe vladne ekipe pokaže, da etični kodeks ni kaj prida zalegel. Na primer takratni minister za promet Janez Božič je skupaj s sinom in državnim sekretarjem opravil izpit za čoln v Ljubljani, čeprav ga morajo vsi ostali državljani v Kopru. Tudi takratni predsednik KPK Drago Kos pa je v mnenju komisije dejal, da dogodek izpolnjuje vse znake definicije koruptivnega dejanja.

Evropski poslanec Mihael Brejc je kot asistentko zaposlil svojo hčerko, ki je hkrati žena ministra Gregorja Viranta.

Komentarjev 9
  • jezero 14:09 09.december 2015.

    Kakšen populizem! Kot da bi se morali MINISTRI učiti poštenosti! Sramota, mar ne?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:25 08.december 2015.

    Naredijo naj interes da se dela z javnim gospodarno ravno tako kot bi se z zasebnim. To je edini način da se kej spremeni.

  • dragec 14:33 08.december 2015.

    Želim si, da bi izvrševanje kodeksa Cmerarjeve vlade šlo enako dobro,kot je šlo pleškotovi vladi