Slovenija
14 ogledov

Cerarjevo vodstvo ni nedosegljivo

slovenija 13.02.13, Miro Cerar, ps, sestanek o morebitnem mandatarju, foto: Anze Anže Petkovšek
Tako Delova kot Večerova anketa kažeta na zmago SMC, ki ji vse bolj tesno sledi SDS. Presenečenje je še možno in bo odvisno od udeležbe, meni Andraž Zorko.

Tako Delo kot Večer sta SMC namerila 30,1 odstotek podpore na volitvah, SDS pa 26 oziroma 25,7. Po Večerovi anketi je neopredeljenih še 40 odstotkov vprašanih. 

"Volivci SDS so bolj nagnjeni k temu, da ne sodelujejo v anketah ali da ne povedo, koga bodo volili, pri SMC pa ankete kažejo izraženo podporo bolj kot to, ali bodo stranko v nedeljo res obkrožili na volilnem lističu. Menim, da bo razlika še manjša, kot jo kažejo raziskave, lahko pa bi celo prišlo do presenečenja, kar je sicer malo verjetno in odvisno od udeležbe. SDS ima zgornjo mejo podpore okrog 250 do 280 tisoč volivcev, s tako podporo so že zmagali in bili drugi. Če bo na volitve zaradi dopustov in odnosa do politike prišlo okrog 800 tisoč ljudi, je to od 30 do 35 odstotkov," izpostavlja Andraž Zorko iz Valicona. Delova raziskava napoveduje 53-odstotno udeležbo, to je 906 tisoč volivcev, 280 tisoč glasov pa v tem primeru pomeni 30,9 odstotka. Na volitvah leta 2004 je SDS zbrala 288 tisoč glasov in zmagala, leta 2008 je zbrala 307 tisoč glasov in bila druga za SD, leta 2011 pa 288 tisoč glasov in bila druga za Pozitivno Slovenijo. 

Skrbi lahko vse razen Desusa in SD

Po Delovi anketi bo v parlamentu osem strank, po Večerovi pa le šest. "Očitno je, da se glasovi stekajo k dvem strankam, kar pomeni, da bo boj za vstop v parlament res hud. Skrbi lahko vse razen Desusa in SD, lahko se celo zgodi, da bomo imeli v parlamentu le štiri stranke," meni Zorko. Opozarja pa, da lahko presenetita Združena levica ali Piratska stranka, saj njuni volivci nimajo stacionarnih telefonov in jih telefonske ankete ne zaznavajo. Več možnosti daje Združeni levici, saj je imela več možnosti javnih nastopov. Za razliko od Piratske stranke so bili tako na včerajšnjem soočenju na Pop TV. 

Pri malih strankah velike razlike

Pri manjših strankah so razlike med obema raziskava precejšnje. Zorko pravi, da razlika nastane zaradi velikosti vzorca in da je posebej za male stranke bolj zanesljiva raziskava, ki ima večji vzorec (to je Delova), če je seveda vzorčenje tako, kot mora biti.

Anketo je za Delo po telefonu opravil Delo stik na vzorcu 900 oseb, anktirali so v petek, ponedeljek, torek in v sredo. Za Večer je raziskavo opravil RM Plus na vzorcu 411 oseb. Po telefonu so anketirali v ponedeljek in torek, vzorec pa je uravnotežen po spolu, starosti in regiji. 

Komentarjev 9
  • nostradamus 08:01 12.julij 2014.

    na volitve bom odsel takrat ko bo katerakoli stranka v svojem programu uvedla tudi kazensko odgovornost za posledice neodgovornih politikov ki so drzavo spravili v bankrotsaj brez pomoci politike ne bi bilo bancnih lukenj,tajkunov,korupcije .....................tako pa imamo vedno vec ...prikaži več brezposelnih in vedno vedje vrste ljudi pred karitasom in rdecim krizem medtem ko mladina nima nobene moznosti zaposlitve ko so delovna mesta le se za politicne prijatelje v javni upravi ------------ne takega sistema ne bom volil

  • Koka 17:44 11.julij 2014.

    Edina alternativa ta trenutek je Piratska stranka !!! Žal so jim mediji zbojkotirali, volivci pa jih bomo nagradili, vsaj upam, da mlajša generacija ne bo dala svojega glasu obglavljeni desnici in skorumpirani levici, niti brezzobemu Cerarju- SMC ex LDS ne gre zaupati !

  • JohnSmith30699 15:53 11.julij 2014.

    če hočemo resnično nove obraze, volimo Združeno levico!Saj Cerar ni slab, a je še vedno hlapec močnejših!