Slovenija
23 ogledov

Cerkev bo plačala za zlorabo duhovnika

Rimskokatoliški duhovnik v Kaliforniji je priznal, da je imel spolno in ljubezen Žurnal24 main
Mariborsko okrožno sodišče je odločilo, da morajo mariborska nadškofija, celjska škofija in župnija Artiče plačati odškodnino v višini 50 tisoč evrov oškodovanki, ki jo je spolno zlorabil duhovnik Karl Jošt.

Sodba sicer še ni pravnomočna, odvetnik oškodovanke Rok Čeferin pa domneva, da se bo nasprotna stran pritožila. Po njegovih navedbah sicer tovrstne sodbe v Sloveniji še ni bilo.

Zloraba pred 20 leti

V omenjenem primeru je danes že pokojni duhovnik oškodovanko spolno zlorabil kot sedemletno deklico, od tega dogodka pa sedaj mineva okoli 20 let, je še pojasnil Čeferin. Po njegovih besedah je to edina oškodovanka, ki jo zastopajo v tovrstnem primeru.


Kot piše spletni portal Dela, je proti Karlu Joštu tekel kazenski postopek zaradi 16 nadaljevanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na škodo deklic, ki so jih starši pošiljali k njemu na ure verouka. A ker je umrl pred koncem sojenja, je bil postopek ustavljen.


Omenjena župnikova žrtev je zaradi hudih duševnih bolečin in resnih zdravstvenih težav, ki so posledica spolne zlorabe, s civilno tožbo zahtevala 140 tisoč evrov. Čeferin zato pravi, da se bodo v prihodnjih dneh odločili, ali se bodo morda pritožili zaradi nižje odmerjene odškodnine. Pojasnil je, da je sodišče namreč odločilo, da je v enem delu zahtevka zadeva zastarala. Hkrati je poudaril, da so zadovoljni z obsodilno sodbo.

Delodajalec odgovarja za delavca

Kot so tožbo ob njeni vložitvi maja 2007 utemeljevali v odvetniški družbi, gre v tem primeru za podobno razmerje kot med delodajalcem in zaposlenim, kakor ga ima v mislih zakon o obligacijskih razmerjih, pri čemer delodajalec odgovarja za dejanja delavca. Sodišče je začelo tožbo obravnavati januarja lani, sojenje pa je zaradi občutljivosti zadeve potekalo za vrati, ki so bila tesno zaprta za javnost, še piše spletni portal Dela.

Komentarjev 3
  • rogg 13:04 02.december 2011.

    že drži sv. petra za r..

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:28 01.december 2011.

    Upam, da bo čimveč takih tožb, s še večjimi odškodninami in upam, da bo ta zločinska sekta čimprej propadla!

  • xy 17:14 01.december 2011.

    Sodišča sodijo sicer počasi, zelo počasi vendar dokaj pravično. Sicer bi zlorabljeni morali dobiti veliko več, ampak že to bo dovolj da naša RKC propade, sploh če se bo še naprej ukvarjala z kvazi podjetništvom. Upam da se bo Kristus ...prikaži večs obrnil stran od takih ki zlorabljajo otroke, pa če tudi sedijo na desni.