Slovenija
90 ogledov

Cerkev na zatožni klopi

Župnik Karl Jošt je umrl, še preden so mu izrekli sodbo. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Pravda. Zaradi posilstva pokojnega župnika dekle zahteva odškodnino.

Danes se bo na mariborskem okrožnem sodišču začelo sojenje Rimskokatoliški cerkvi (RKC) v prvi odškodninski tožbi pri nas zaradi pedofilije. Škofijo Celje, nadškofijo Maribor in župnijo Artiče za 140 tisoč evrov odškodnine toži zdaj 27-letno dekle, ker naj bi jo kot sedemletno deklico kar pet let zlorabljal artiški župnik Karli Jošt.

Posilstvo
Obtožnica. V njej piše, da je Jošt deklico pri sedmih letih posilil v župnijskem uradu v Artičah, ko je prišla k prvemu obhajilu. Pod pretvezo jo je zvabil v svoj kabinet, po storjenem dejanju pa ji je zabičal, da ne sme povedati nikomur, kaj se je zgodilo, ker bi storila velik greh. Zlorabljal naj bi jo pet let.

A zna se zgoditi, da bo sodnik le določil novi datum naroka, saj je zastopnik RKC Danijel Starman odstopil, kar so potrdili tudi na mariborski nadškofiji. Novi zastopnik, mariborski odvetnik Matej Pirih, pa bo za pripravo verjetno potreboval nekaj časa.

Starman odstopil
Ker so se zlorabe dogajale v prostorih delodajalca, ni sporno, da je delodajalec po zakonu objektivno odgovoren za ravnanje svojih delavcev,” je prepričan dekletov pooblaščenec Rok Čeferin. Danijel Starman je v odgovoru na tožbo očitke zavrnil, ker pokojnemu duhovniku krivda ni bila dokazana.

Če bi RKC ponudila poravnavo, bi bili o njej pripravljeni razmisliti.
odvetnik Rok Čeferin

16 župnikovih zlorab
Jošta je pred štirimi leti na zatožno klop krškega okrožnega sodišča spravilo kar 16 ovadb deklet, mlajših od 15 let, ki naj bi jih spolno napadel. Ker je med sojenjem umrl, so januarja 2007 postopek zoper njega ustavili. A glavna priča sodišča, 27-letno dekle, je maja istega leta zoper Cerkev vložila odškodninsko tožbo, saj ima travme še danes.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.