Slovenija
18 ogledov

Cerkev: reforme so nujne

Anton Stres poziva k vzpostavitvi pravno delujoče države. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Spremembe so nujne, je ob predstavitvi izjave komisije Pravičnost in mir poudaril predsednik komisije Anton Stres.

Predstavniki komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so danes predstavili izjavo, ki nosi naslov Državljani imamo pravico do pravne in socialne države.

 

V izjavi je zapisano, da je vse več državljanov in državljank prepričanih, da je glavni vzrok sedanjega stanja pomanjkljiva zakonodaja, ki na eni strani omogoča nepravičnost in pohlep, na drugi pa izkoriščanje in pritisk na najbolj ranljive skupine.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres opozarja, da Slovenije in vključno Cerkve ni zajela le gospodarska in finančna kriza, temveč tudi kriza vrednot.

 

Stres je izpostavil potrebo po novem družbenem dogovoru oziroma temeljnem soglasju ter "zavezujoči odločitvi za tiste temeljne družbene vrednote, ki narodu lahko zagotovijo obstoj in vsestranski napredek". Po njegovi oceni so reforme nujne, vendar pa je ob tem pomemben širok družbeni dialog.

Izjava komisije daje poseben poudarek pravni državi pravičnih zakonov, katerih namen je "pospeševanje občega dobrega". Stres je izpostavil tudi potrebo po novem družbenem dogovoru oziroma temeljnem soglasju ter "zavezujoči odločitvi za tiste temeljne družbene vrednote, ki narodu lahko zagotovijo obstoj in vsestranski napredek".

Ljudje vse bolj krivijo tajkune
Članica komisije Pravičnost in mir in sodelavka koprske Škofijske karitas Jožica Ličen je povedala, da po pomoč v zadnjem času prihajajo tudi ljudje, ki svoje stiske "ne pripisujejo usodi ali nesreči, temveč nesposobnosti države, da bi z vsemi pravnimi sredstvi preprečila nezakonitosti in tajkunske prevzeme". Še večja slovenska katastrofa, kot so poplave in neurja, je po njenih besedah nepravično porazdeljeno bogastvo.

 

Kriza vrednot je navzoča tudi v cerkveni sredini, "saj smo del družbe, v kateri živimo, in s tem povezani z njo v sreči in nesreči", pravi Stres.

 

V izjavi sicer komisija poziva k čimprejšnji vzpostavitvi delovanja pravne države ter okrepitvi in zaščiti vrednot klasične družine in družinskega življenja.

Izjava izpostavlja tako problematiko mladih z majhnimi možnostmi načrtovanja družine in kariere kot tudi srednje generacije, ki se "že sooča z revščino", ter starejših in upokojencev.

 

Izjava medije tudi poziva, naj okrepijo svojo kritično in nadzorno družbeno vlogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.