Slovenija
19 ogledov

Cerkev skeptična

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Katoliška cerkev proti arbitražnemu sporazumu. Kljub temu naj volilni upravičenci gredo na volišča in glasujejo po lastni presoji. Pahor nima občutka, da so v vodstvu Cerkve proti sporazumu.

Cerkev je skeptična, da bo arbitražni sporazum prinesel pravično rešitev meje, so poudarili pri Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Zavzemajo se za miroljubno in kulturno rešitev spora. Menijo, da bo le pravična meja prinesla trajno sožitje med Slovenci in Hrvati, vendar pa dvomijo, da bo arbitražni sporazum pripeljal do take rešitve, ki bi jo Slovenci razumeli kot pravično.

 

Premier Borut Pahor meni, da izjava Cerkve o arbitražnem sporazumu vsebuje nekatere poudarke vlade, kot je nujnost pravične meje, nima pa občutka, da bi se izrekla proti sporazumu. Izjavo razume tudi kot poziv, da se ljudje po svoji vesti ali na osnovi argumentov odločijo, ali so za ali proti sporazumu.

Vseeno so volivce pozvali, naj se referenduma udeležijo, dobro premislijo in glasujejo odgovorno.

Papež narobe razumljen
Papež Benedikt XVI.
je pred časom pozdravil sporazum med sosednjima državama, ob čemer komisija meni, da je bila izjava napačno interpretirana: "Papež ni prejudiciral, ali je za sporazum ali proti njemu."

Pri komisiji so poudarili, da je Sveti sedež podprl mirno reševanje mejnih sporov, kar pa ne pomeni, da podpira arbitražni sporazum.

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci pri tem navaja papeža: "Ni naloga Cerkve, da sama politično uveljavi pravičnost; želi pa služiti oblikovanju vesti na področju politike in prispevati k temu, da raste spoznanje za prave zahteve pravičnosti …"

"Pri tem opozarjamo na dejstvo, da je za Republiko Slovenijo izhod na odprto morje vitalnega pomena in ga lahko izgubi, medtem ko za Republiko Hrvaško te nevarnosti ni," je še zapisano v izjavi, pod katero je podpisan ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Izjavo sklenejo z vprašanjem, ali ne bi bilo bolje, da "bi politiki nase prevzeli odgovornost, ki jim je bila zaupana na volitvah, in bi o arbitražnem sporazumu dokončno odločili v državnem zboru".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.