Slovenija
34 ogledov

Černač narisal novo letališče

Letališče Cerklje Nik Rovan
Iz resolucije 2023. Država v prostor umestila gospodarsko središče Feniks.

Vlada bi lahko že jutri potrjevala uredbo o državnem prostorskem načrtu za gospodarsko središče Feniks v Posavju. Gradivo je v vsega dobrem mesecu od prevzema oblasti pripravilo ministrstvo za infrastrukturo Zvonka Černača. Gre za 838 milijonov evrov težak projekt (ocena je nastala avgusta 2010), ki naj bi bil končan leta 2030. Ideja o gospodarskem središču – sprva se je imenoval Phoenix – izvira iz mandata prejšnje Janševe vlade. Ta je središče uvrstila med 35 projektov Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007–2023, ki je bila sprejeta leta 2006.

Dva tisoč delovnih mest

V resoluciji je bil projekt ocenjen na 160 milijonov evrov; od tega naj bi državni proračun prispeval osem milijonov, zasebni viri v okviru javno-zasebnega partnerstva 92, preostalo pa občine in evropski skladi. Že takrat sta bila “predmet projekta” razvoj letališča Cerklje ob Krki z izgradnjo civilnega letališča in razvoj poslovno-industrijsko-logističnega območja, cilj pa “postaviti eno od glavnih razvojnih središč tega dela Evrope”. Na 400 hektarjih naj bi dobili tudi “dva tisoč kakovostnih delovnih mest”, je pisalo v resoluciji.

Petkrat dražje

Iz pojasnil k uredbi je razvidno, da središče, ki se je od leta 2006 podražilo za več kot petkrat, na letošnji proračun še nima “finančnih posledic”. Bo pa za projektno dokumentacijo, odkup zemljišč, arheološka izkopavanja in začetek gradnje do leta 2015 treba zagotoviti 4,7 milijona evrov. Do leta 2030 bo država s svojo pomočjo sofinancirala še 330 milijonov. Zanimivo je tudi, da je študija izvedljivosti, ki jo je izdelala družba SL Consult, pokazala, da je “optimalen model izvedbe tisti, ko država podeli zasebnemu partnerju stavbno pravico za zemljišča, ki so že v njeni lasti”. In prav za odkup zemljišč, ki še niso v lasti države, sta predvidena dva milijona evrov. Razmeroma visok pa je tudi znesek za projektno dokumentacijo, nadzor in obveščanje javnosti – kar 29,4 
milijona evrov.

Komentarjev 2
  • KOJAK 09:42 21.marec 2012.

    STOŽICE II

  • tralala 07:49 21.marec 2012.

    "Gre za 838 milijonov evrov težak projekt"Ej, klerofašisti, a ni zadost mariborska nadškofija za sanirati?