Slovenija
27 ogledov

Černač z ovadbo nad Kresalovo

Žurnal24 main
Je bila stavba NPU še bolj preplačana? Zvonko Černač zoper notranjo ministrico Katarino Kresal podal kazensko ovadbo. Lobnikar: Vedenje ministrice je bilo izzvano.

Po poročanju POP TV pa bo država še dražje preplačala zgradbo Nacionalnega preiskovalnega urada, kot so Kresalovi očitali v interpelaciji. Igor Pogačar naj bi prepolovil dobo odplačevanja lizinga Ram Investa za stavbo NPU. Po novi pogodbi s Hypo leasingom se je sicer obrok lizinga s 83 tisoč povišal na 125 tisoč evrov, vendar pa naj bi se doba plačevanja znižala z 20 na 10 let, tako pravi POP TV. Pogačar naj bi na račun države zaslužil 10 milijonov evrov.

Kdo je rekel kaj?
Černač:
"...V tej stavbi bodo inštalirani najsodobnejši elektronski sistemi ..."
Kresalova:
"... Namreč, poslanec Černač je kar tako, ne da bi karkoli razmislil, razkril podatke, ki jih je dobil ob nadzoru Uprave kriminalistične policije, torej, ki jih je dobil ob nadzoru in ob izvajanju funkcije predsednika komisije, podatke, s katerimi ne sme razpolagati nikjer v javnosti. Razkril je, kje se nahaja nadzorni center ..."
Černač:
"... Ja, spoštovana ministrica za notranje zadeve, ni vas bilo v dvorani, ko sem jaz govoril. Zato bom ponovil tisto, kar sem rekel, in sicer da bodo v tej stavbi instalirani najsodobnejši elektronski sistemi. In s tem nisem ničesar razkril. Vi pa ste, moram reči, v nadaljevanju, ko ste v vsej ihti prihiteli v dvorano, in kolikor se spomnim, razkrili nekaj zelo pomembnega. In če bo padla ovadba, za katero mi je grozil vaš državni sekretar maloprej tu v klopi, proti meni, pričakujem, da bo padla prej proti vam ..."

Edini način je preiskava
''Edini način, da se ta zadeva razčisti, je preiskava, ki je predvsem v interesu ministrice Katarine Kresal. Iz tega razloga sem na pristojno tožilstvo vložil ustrezen predlog. O tem, ali je bil s strani ministrice za notranje zadeve razkrit tajni podatek ali ne, naj torej odločijo pristojni organi in ne javno mnenje,''  je v pisnem pojasnilu zatrdil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač (SDS). Černač je namreč zoper notranjo ministrico Katarino Kresal vložil kazensko ovadbo zaradi žaljive obdolžitve in izdaje tajnih podatkov.

 

Černač je znova zavrnil, da bi med sredino razpravo ob interpelaciji Kresalove izdal lokacijo nadzornega centra. ''Sam nisem razkril ničesar zaupnega. To, da policija, pa ne le policija, tudi drugi represivni organi, razpolagajo z najsodobnejšo elektronsko opremo, ni noben tajni podatek. Zaradi njenega odziva in njene navedbe o lokaciji nadzornega centra, pa je javnost očitno njeno izvajanje razumela kot izdajo tajnega podatka,'' pravi Černač.

Bob bobu ni pravno ne vzdrži
"Mislim, da je on storil kaznivo dejanje, da je zlorabil svojo funkcijo," je prepričan državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič. Po njegovem mnenju je Černač "izdal podatek in povedal vse, kar za tiste, ki so zainteresirani za tak podatek, zadošča''.

Klemenčič pojasnjuje, da je Černačeva obramba, češ da ni rekel bobu bob, lahko medijsko in politično všečna, ne bi pa vzdržala pravne presoje. Prepričan je, da je Černačevo ravnanje nezaslišano in da na funkciji predsednika komisije deluje politično. 

''Vedenje ministrice je bilo izzvano''
Branko Lobnikar, profesor na Fakulteti za varnostne vede in član Zaresa, meni, da je ''razkrivanje te lokacije neprofesionalno, neetično in varnostno škodljivo vedenje, ki priča o tem, da poslanec nikakor ne razume pomena svojega dela in svojega delovanja.''

Meni, da je Černač za potrebe politične diskreditacije pripravljen škoditi tudi lastni državi: ''Vedenje ministrice je bilo izzvano, vendar se tudi ministrica mora zavedati, da so v tej državi stvari, ki so pomembnejše od političnega ugleda in politične igre; gre za varovanje institucij pravne države, zato je potrebno posebno skrbno premisliti vsako izjavo, ki se dotika tega delikatnega področja.''

Ogroženo delo in policisti
Da lokacija nadzornega centra ostane skrivna, je izjemno pomembno zaradi operativnega dela policije, poudarja Lobnikar: ''Storilci kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala lahko na ta način med drugim ugotovijo, kdo dela v tem centru, kakšna vozila so parkirana v okolici centra ... skratka, razkritje lokacije lahko privede do razkritja policijskih operativcev, zato to pomeni grožnjo tako operativnosti dela policije kot varnosti policistov, ki izvajajo te naloge.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.