Slovenija
21 ogledov

Cerod II bo udaril po žepu

Cerod II Jerca Božič Kranjec
Župane presenetila višja cena po toni in trikrat več zaposlenih.

Tono odpadkov na Cerodu zdaj obdelajo za 58 evrov, po letu 2015, ko naj bi bil zgrajen Cerod II z mehansko-biološko obdelavo (MBO) odpadkov, pa naj bi bila cena 83 evrov na tono, so včeraj izvedeli dolenjski, posavski in belokranjski župani.

Dražje za občane

"Presenetil me je podatek, da bo na koncu na Cerodu več kot 50 zaposlenih, kar pomeni, da se bo ta strošek prenesel na končnega uporabnika, torej bodo naši občani plačevali višje stroške deponiranja na smetišču," je dejal Franc Hudoklin, župan Občine Šentjernej.

Župani sicer upajo, kot je dejal tudi Darko Zevnik iz Metlike, da bodo ceno lahko še znižali. Po besedah Ivana Molana iz Brežic pa so pripravljalce projekta Cerod II opozorili, naj projekt v tem smislu optimizirajo: "Nove zaposlitve so sicer dobrodošle, a pomenijo, da bo veliko ročnega, težaškega dela, kar bo na koncu prineslo višjo ceno obdelave." Alojz Turk, direktor Ceroda, je obljubil racionalizacijo projekta, tako da naj bi bilo nekoliko manj novih zaposlitev, kot kaže zdaj.

Krivo ločevanje

Višja cena po toni odpadkov je, kot je pojasnil Turk, posledica manjših količin zbranih odpadkov, torej posledica ločevanja odpadkov na izvoru. "Odpadke za reciklažo bodo tržila komunalna podjetja in jih na Cerod sploh ne bo," je dejal Alojzij Muhič, novomeški župan, ki meni, da je za višjo ceno kriva delitev kolača med zbiralci odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.