Slovenija
25 ogledov

Certifikat o spolnosti

Dijaki prvih letnikov bodo jutri podpisali certifikat Ponosen sem na (s)pol. S t Žurnal24 main
Akcija, ki razburja. Šolski sistem mladih ne seznanja z odgovornostjo v spolnosti, pravi ginekologinja.

Spolnost. Podpisovanje certifikata, v katerem je navedeno, da “sem seznanjen z vsem, kar prinaša spolnost”, brez predhodne zagotovitve vsebine, vzgoje in odgovarjajočih gradiv je po mojem mnenju mešanje vrstnega reda,” meni Evita Leskovšek z Inštituta za varovanje zdravja RS. Jutri bodo namreč dijaki prvih letnikov vseh srednjih šol podpisovali certifikat z naslovom Ponosen sem na (s)pol, ki ga je izdelalo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ).

Četrtina pri 25
Statistike. Četrtina dijakov prvega letnika že ima spolne odnose, večina mladih pa je spolno aktivna pri 17 letih. Kondom ob prvem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladih.

S podpisom bodo dijaki jamčili za odgovorno spolno vedenje. “Kako lahko MŠŠ od mladih pričakuje, da bi izjavo podpisali, če ni resnična – če jih šolski sistem ne seznanja z odgovornostjo v spolnosti?” sprašuje Bojana Pinter, ginekologinja, ki raziskuje spolno vedenje mladih. “Podpisovanje tudi v širši javnosti ponudi priložnost mladim, učiteljem in staršem, da najdejo priložnost za pogovor na to temo in tako prispevajo k rahljanju klime v podporo odpravljanju predsodkov,” pa sporočajo z MŠŠ.

“Ne vem, kdo so avtorji izjave, zagotovo pa pri njenem oblikovanju niso sodelovali kompetentni strokovnjaki, saj nima jasnega cilja,”
pravi Pinterjeva. “Strokovnjaki že dlje opozarjamo, da je treba vzgojo za zdravo spolnost sistemsko urediti, saj večina mladih ne dobi dovolj informacij, da bi se lahko odgovorno odločali,” pa poudarja Leskovškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.