Slovenija
3038 ogledov

Češkovo podjetje v težavah: Na julijske plače in izplačilo regresa še čakajo

volitve v državni zbor 2022 Sandi Češko Saša Despot
Težave Studia Moderna se vrstijo že dlje časa, med drugim so zamujale plače zaposlenih. Majsko so dobili sredi julija, junijsko v začetku avgusta, na julijske plače pa še čakajo. Čakajo tudi na izplačilo regresa.

Direktorica ponudnika potrošniških izdelkov Studio Moderna Jana Umek je na sodišče vložila predlog za stečaj podjetja, o tem pa je že obvestila tudi zaposlene, poroča časnik Finance. Neuradno naj bi se pripravljal načrt za nadaljevanje dela poslovanja podjetja v novih prostorih in z novo grafično podobo.

Na portalu Ajpes uradne objave o začetku stečaja še ni.

Po pisanju Financ je Umek med razlogi za stečaj navedla, da je podjetje insolventno, saj se že dlje časa sooča s pomanjkanjem obratnega kapitala, nižjimi prihodki, poleg tega pa ni zmožno poravnati obveznosti do upnikov in zaposlenih. Zaposlene je obvestila, da bodo v prihodnjih dneh obveščeni o svojih pravicah v stečajnem postopku.

Finančni izzivi preveliki

Lastnik in ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko je za portal N1 potrdil, da je bila na sodišče vložena vloga za stečaj. "Enostavno so bili finančni izzivi, ki smo jih podedovali od prejšnjih lastnikov, preveliki. Noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje," je pojasnil.

Na Financah so spomnili, da se težave Studia Moderna vrstijo že dlje časa, med drugim so zamujale plače zaposlenih. Majsko so dobili sredi julija, junijsko v začetku avgusta, na julijske plače pa še čakajo. Čakajo tudi na izplačilo regresa.

Po neuradnih informacijah iz vrst zaposlenih naj bi se sicer pripravljal načrt za nadaljevanje dela poslovanja Studia Moderna. Kot poroča časnik, bi se lahko del zaposlenih v kratkem selil v nove poslovne prostore v isti poslovni zgradbi, prav tako naj bi se pripravljala nova grafična podoba.

Na Financah sklepajo, da se utegne nadaljevati del dejavnosti, ki jo je Češko v začetku julija prodal kitajskim partnerjem, lastnikom nemškega podjetja Matratzen Concord.

Češko je medtem za N1 dejal, da je Matratzen Concord pripravljen večini od 200 zaposlenih ponuditi zaposlitev.

Dolg do dobaviteljev je rasel

Češko je lani aprila prek finančne holdinške družbe Studio Moderna Founders znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom različnih vlagateljev. Prodajni postopek pa je pokazal, da je bila družba že takrat v krizi, nato pa so Studio Moderna dodatno zelo prizadeli še ruski napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji.

S težavami je rasel tudi dolg do dobaviteljev. "Tega smo podedovali od prejšnjih lastnikov, smo ga pa že zmanjšali. Zdaj znaša približno 50 milijonov evrov," je maja za časnik dejal Češko. Kot pravi, nimajo dolgov do bank, a jim obenem manjka obratnega kapitala.

Češko je sicer maja letos potrdil, da je švicarsko podjetje Darka Horvata, ki se ga je v javnosti oprijel naziv privatizacijski tajkun, kupilo blagovne znamke ponudnika potrošniških izdelkov Studia Moderna. Kot so takrat poročale Finance, je kupec blagovnih znamk Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop novoustanovljeno Horvatovo podjetje Dormeo AG. Koliko je Horvat plačal za blagovne znamke, Češko ni želel povedati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Kmodri 18:24 23.avgust 2023.

    Vele nateguni bo dobil svoje!

  • bobubob 15:28 23.avgust 2023.

    Vrč hodi po vodo, dokler se ne razbije. 'Po vodo' je dolgo 'hodil' tudi naš priznani umetnik Jure Jurček Cekuta.....s svojimi galerijskimi uspehi...aj, aj, plebs se še vedno nič ne (na)uči.... Češko je nekaj podobnega, tip 'čang šlang' socpodjetnika z ...prikaži večz zvezami, ko zveze crknejo, crkne tudi posel, praviloma pa se potem pojavijo še črne luknje...pa ni edini ! Ampak tako okolje, v katerem so spoštovani taki 'podjetniki' smo si (iz)volili kar sami - ali pa naši bratje, sestre, sosedje in znanci.

  • Plavi-mil 15:00 23.avgust 2023.

    Kakor je prišlo, tako je tudi odšlo, sicer ne verjamem, da tip nima miljone skrite v davčni oazi, lahko bi bil vsaj toliko posten, da delavce poplača.