Slovenija
26 ogledov

"Češnjica" na vrhu memoranduma

Grafika arbitraza Žurnal24grafika
Arbitraža. Če so imeli Hrvati enostransko izjavo, imamo Slovenci odločitev državnega zbora.

"Slovenija je maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum, in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najvitalnejši točki tega spora," je po izredni seji državnega zbora dejal predsednik vlade Janez Janša.

Kot je pojasnil, je parlament s sklepi odbora za zunanjo politiko in potrditvijo državnega zbora v memorandum o arbitraži vnesel minimalne popravke – šlo naj bi pravzaprav za iste predloge, ki jih je predlagala že vlada, ko je memorandum poslala v obravnavo na parlamentarni odbor.

Zakaj sploh v parlament?

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je pri tem dejal, da dodatek, ki so ga sprejeli, zahteva že sam arbitražni sporazum – v 3. členu sporazuma je namreč določeno, da arbitražno sodišče določi stik Slovenije z odprtim morjem, v nasprotnem primeru pa naloge ni opravilo. "Ta dodatek je bil potreben, da utrdimo stališča znotraj slovenske politike," je še komentiral Erjavec.

Na vprašanje hrvaških novinarjev, zakaj je bila sploh potrebna odločitev o predmetu spora v državnem zboru, je Janša odgovoril, da je odgovor na to vprašanje enak, kot bi ga dobili, če bi hrvaško stran vprašali, zakaj so po ratifikaciji arbitražnega sporazuma leta 2009 sprejeli še enostransko izjavo.

Zdaj pred sodišče

Celotno gradivo memoranduma z minimalnimi dopolnitvami bo v nekaj dneh pripravljeno za pošiljanje arbitražnemu sodišču v Haagu, je napovedal Janša. Erjavec pa je poudaril, da pred arbitražnim sodiščem poteka pravni postopek, ne pa pogajanja ali kaj podobnega, zato je ključna natančna argumentacija na podlagi pravnih dejstev.

Janša je ob koncu pojasnil še, da vlada prejšnji teden ni zavrnila memoranduma, kot naj bi bilo napačno interpretirano v javnosti, pač pa predlagala minimalen popravek, ki je bil s sklepi včeraj realiziran, le na malo drugačen način.

Odbor soglasno

O memorandumu je pred tem že odločal državnozborski odbor za zunanjo politiko. Soglasno so sprejeli sklep, s katerim so ostalim poslanskim kolegom predlagali, naj podprejo predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina na MZZ. Zunanji minister je izrazil zadovoljstvo, "ker je stroka zmagala nad politiko".

"Republika Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem, torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991," piše v sklepu, ki ga je po seji prebral predsednik OZP Jožef Horvat.

"Republika Slovenija bo kakršnokoli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja republike Slovenije z odprtim morjem, v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena arbitražnega sporazuma, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev 'ultra vires', to pomeni, v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča," je dopolnjem sklep pojasnil Horvat.

 

Komentarjev 18
  • Scott 21:54 04.februar 2013.

    Drugače pa tvoj titofil pirjevec še nikoli ni živel v Sloveniji,pa se oglaša skoraj vsak dan in takih je še mnogo,a oni se pač lahko,ker so rdeči,kajne gec..?

  • Scott 21:47 04.februar 2013.

    Zadnja štiri leta ne,na stara leta pa bi se rad vrnil v mojo matično domovino,zato mi ni vseeno v kakšno!Drugače pa zelo zanima tudi Slovence,živeče v Canadi,Argentini,Avstraliji...,pa ne le zato,ker so z znatnimi finančnimi sredstvi pomagali pri osamosvojitvi,pač pa sicer ...prikaži več in nasploh,ker so SLOVENCI!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:08 04.februar 2013.

    Pa dobro kaj je z vami narobe?? To kar pisete ni nic drugega kot navaden !!! S P A M !!!