Slovenija
14 ogledov

Cesta zaprta že več kot 780 dni

Zapora ceste v Mariboru
1/2
Janez Krušič Sterguljc
Cesta zaprta, a delajo že dolgo ne več. Plačila zapore ni bilo.

"Dejansko ni nobene težave, da se jame ne sanira in ceste ne odpre za promet. Morda bo potrebno na zahodu vzeti polovico pločnika," pravi mariborski mestni svetnik Miroslav Brkič (DeSUS), po izobrazi inženir gradbeništva. Že večkrat je namreč mestno upravo vprašal, zakaj Ruške ceste, ki vodi mimo gradbene jame za Mariborsko kulturno središče (MAKS), ne odprejo za promet. Nazadnje si jo je imel priložnost ogledati sam. "Izvirni greh, da je cesta že dve leti zaprta, leži v tem, da Nigrad investitorju ali pa izvajalcu del Meteoritu, ne zaračunava zapore ceste in pločnika. Če bi to počel, bi cesto že davno odprli. A mislim, da je takrat tako odločil župan Kangler."

Zapore res niso računali

Brkič je še naračunal, da bi letno zaračunavanje zapore naneslo od 20 do 30 tisoč evrov. Da slednje ni res, pa pravijo na Nigradu in dodajajo, da je trenutni znesek zapore 4.600 evrov. Da pa plačila za zaporo še ni bilo, pa drži. V podjetju pravijo, da sta običajni praksi dve: da se najem zapore plača po njeni odstranitvi ter da pri občinskih projektih ponavadi ne zaračunavajo zapor. Težava v tem primeru je, da običajno zapore trajajo od enega do treh mesecev, MAKS pa tudi ni bil neposredni projekt občine, temveč je investitor podjetje ZIM, ki pa je v večinski občinski lasti. Zakaj torej takšna odločitev? Konkretnega odgovora na to vprašanje ni, na Nigradu pa zagotavljajo, da bivši župan Kangler ni dal takšnega ukaza in da bo ZIM zaporo moral poravnati.

ZIM bo ocenil ali zaporo odpraviti

Nova mestna uprava je minuli teden na ZIM že povprašala o možnostih, da cesto vendarle odprejo. Direktor ZIM Franc Beber pravi, da bodo predloge za nujne ukrepe za odprtje ceste oblikovali v prihodnjih dneh. "Nigrad je družbi ZIM izdal potrebna soglasja za zaprtje in zaračunal vse dajatve. Naša družba je torej plačala vse račune, ki jih je od Nigrada prejela."

Komentarjev 1
  • Lavdan 22:28 01.november 2013.

    V Zbiljah se neka firma že celo leto muči z enim ubogim rondojem in nikakor ni konca. Zbegani in obupani vozniki, pa se vozijo po okoliških njivah.