Slovenija
70 ogledov

Čestital Pahorju, zahvala Türku

Janez Janša po volitvah Saša Despot
Borutu Pahorju za zmago čestital tudi premier Janez Janša.

"Moja zahvala gre njemu tudi zato, ker je pred drugim krogom govoril stvari, ki so potrebne, ne pa popularne," je med drugim v čestitki Borutu Pahorju dejal premier Janez Janša. Dosedanjemu predsedniku Danilu Türku pa se je zahvalil za "vse, kar je dobrega storil v svojem mandatu".

Janša je še posebej oporil na nizko volilno udeležbo tako v prvem kot v drugem krogu. "Celotna slovenska politika bi morala to vzeti zelo resno," je dejal. Janša je spomnil na svojo izjavo, da si vsak, ki pride na ulico izrazit svoje stališče na miren način, zasluži priznanje za aktivnega državljana, obenem pa dodal, da si vsi, ki so prišli na volišče, zaslužijo dvojno takšno priznanje. Kot pravi, je namreč mogoče kdo z neudeležbo na volitvah želel izraziti tudi protest, ampak v tem ni rešitve. V demokraciji se namreč odnosi med skupinami po njegovih besedah rešujejo na volitvah.

Mandat vlade je na razpolago

Ob tem Janša poudarja, da je mandat predsednika vlade vedno na razpolago, za začetek postopka za njegovo zamenjavo je potrebnih samo deset podpisov poslancev. Mandat vlade, ki ima največjo odgovornost v državi, je najmanj zaščiten, pravi Janša.

Predlogi za spremembe v političnem prostoru

Po njegovih besedah bo tako med drugim potreben temeljit razmislek glede mandata državnih svetnikov, županov, članov občinskih svetov in tudi mandata sodnikov. Kot je napovedal, bodo v prihodnjih dneh podali predloge za spremembe. Po njegovem prepričanju so namreč nujni ne samo ekonomsko-finančni ukrepi, ampak tudi predlogi za spremembe v političnem prostoru.

"Gre za reformno političnega sistema, ki bo omogočila, da bodo blokade odpravljene," je pojasnil Janša, ki je prepričan, da se morajo spopasti tudi z vprašanji, za katere se je še na začetku mandata sedanje vlade zdelo, da bodo "čakala na boljše čase".

Če ne bodo odpravili teh blokad tudi še tako dobra pogajanja in dobra volja predsednika države ne bodo veliko pomagali, meni Janša. Kot je dejal, Slovenija po dosedanjih izkušnjah ni toliko država parlamentarne demokracije, ampak bolj država sindikalne demokracije.

Komentarjev 6
  • svobodatrbovlje 14:02 03.december 2012.

    Tako je! Vtaknil se bo v vsako figo,efekta od njega pa,kar je dokazal že v vladi, nobenega! Z izvolitvijo Pahorja je zmagal Janša!

  • svobodatrbovlje 14:00 03.december 2012.

    Janša se veseli,ker ve, da je dobil za predsednika države marioneto,s katero bo lahko izvajal,kar se mu bo zljubilo. Pahor je s svojim sajenjem rožic pritegnil tisto malo volivcev,ki so prišli na volitve in volili zanj,toda hitro bodo ugotovili,da so ...prikaži več te rožice že v decembru pozeble!

  • matajur 10:10 03.december 2012.

    Borut pahor...daleč od tega, da je janšev človek. Preveč samosvoj in trmoglav. Bo za reforme, kar je čisto prav, saj je sedaj vsem jasno, da jih potrebujemo. Bo proti državotvornim blokadam, kar ni nič narobe. In nikomur ni nič več ...prikaži več dolžan...ne stricem in , ki so ga nagnali s čela SD-ja, ne jankoviču, ki mu je prevzel primat , ne janši, ki mu je zrušil vlado. Bi ga kar povabil na naslednji protest ... bi lahko delil rožce policistom.In če se v vsem motim, bomo Imeli vsaj lepega predsednika , kar tudi ni od muh.Lahko pa pričakujemo, da se bo vtaknil v vsako figo, ker je dokazano multipraktik...da bo petkrat na dan na televiziji in da bo imel mnogo načel ter malo stališč. To je borut pahor...ne moreš ga ne imeti rad.