Slovenija
188 ogledov

Četrt milijona evrov za proslavo

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Proslava ob dnevu državnosti stala približno 232 tisočakov, pa vsi računi sploh še niso zbrani.

Vsaj 26 tisoč evrov več kot lani je stala letošnja proslava ob dnevu državnosti. Mesec dni po proslavi, ki se je odvijala v četrtek, 24. maja, na Trgu republike v Ljubljani, so nam z ministrstva za kulturo sporočili, da je po doslej zbranih računih proslava stala približno 232 tisoč evrov (bruto).

Odgovorni za trošenje

V koordinacijskem odboru za državne proslave po podatkih s spletne strani ministrstva za kulturo sedijo: ministrica za kulturo Majda Širca (predsednica odbora),
državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko (namestnik predsednic odbora), generalni sekretar Urada predsednika Republike Slovenije Stojan Tramte, vodja kabineta predsednika državnega zbora Jelena Aleksić, vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic, sekretar državnega sveta Marjan Maučec, direktor službe za splošne in finančne zadeve ustavnega sodišča Ivan Biščak, generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko, vodja diplomatskega protokola na ministrstvu za zunanje zadeve Maja Marija Lovrenčič Svetek, Petra Škofic iz kabineta ministrice za notranje zadeve, vodja kabineta ministrice za obrambo Miloš Bizjak, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič-Krebs, direktorica urada vlade za komuniciranje Veronika Stabej (ki je medtem že odšla na diplomatsko mesto v Pariz, a tega na spletni strani ministrstva za kulturo še niso zabeležili, op. p.), šefinja protokola Ksenija Benedetti, generalni sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič, vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos, sekretarka koordinacijskega odbora za državne proslave Petra Ložar in izvedbeni koordinator koordinacijskega odbora Metod Štigl.

Stroški za proslavo so narasli, čeprav je vlada januarja potrdila zmanjšanje števila državnih proslav za letos. Sodeč po stroških dogodka ob dnevu državnosti tega ni storila z namenom varčevati.

Zabava za 20 tisočakov
Kljub slabim gospodarskim razmeram je po lanskem varčevanju letošnji proslavi spet sledila pogostitev za izbrane udeležence v Cankarjevem domu.

Čeprav je na proslavi zaradi poti na Kitajsko z gospodarsko delegacijo manjkal premier Borut Pahor in precejšnji del ministrske ekipe, smo državljani za pogostitev petičnežev po proslavi (ki so si vstopnico nanjo prislužili z vabilom, vse druge pa so varnostne službe odslovile) po podakih ministrstva za kulturo za hrano, pijačo, postrežbo in inventar plačali 19.869 evrov bruto.

Za honorarje nastopajočih bo po podatkih ministrstva za kulturo izplačanih približno 30 tisočakov.

Ali je treba teh trideset tisočakov in dvajset za zabavo po proslavi skupnemu znesku 232 tisočakov prišteti ali odšteti iz odgovora, ki ga je posredoval Mihael Čepeljnik, ni popolnoma jasno.

Zapisal je namreč: "Sredstva, potrebna za izpeljavo letošnje proslave ob dnevu državnosti, ki sta jo organizirala koordinacijski odbor za državne proslave in služba za državne proslave pri ministrstvu za kulturo, so zagotovljena na postavki za državne proslave v okviru proračuna ministrstva za kulturo in bodo znašala približno 232 tisoč evrov.

Znesek je podan v bruto znesku, torej so vanj vključene vse davščine, vključuje pa vse sestavne dele proslave, od priprav trga in električne energije do vsega v zvezi z odrom in nastopajočimi, varnostjo gledalcev, pa do tiska in razpošiljanja vabil, kar pri tako zapletenem projektu lahko pomeni tudi nekaj sto pogodbenih ali podobnih odnosov."


Hočejo komunikativnost in gledljivost proslav
Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da "višina sredstev, namenjenih za izvedbo letošnje proslave, ne odstopa oziroma je celo nižja od večine preteklih let".

Stroški lanske, nekoliko okrnjene proslave so bili približno 206 tisoč evrov, v letih 2006–2008 pa se je skupen znesek stroškov gibal okoli 300 tisoč evrov. Čepeljnik pa nam je poslal tudi pojasnilo, ki se glasi:

"Ob tem naj povem, da smo stroške primerjalno vseskozi držali pod ostrim nadzorom in da smo jih, ko je leta 2005 organizacijo prevzela ekipa, ki v približno enaki sestavi naloge opravlja še danes, v primerjavi s prejšnjim obdobjem korenito prečesali in znižali. Hkrati smo začeli tudi pot h komunikativnosti in gledljivosti proslav."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.