Slovenija
10 ogledov

Četrta obletnica vstopa v EU

Dimitrij Rupel Luis Amado Reuters Žurnal24 main
Prvega maja pred štirimi leti je Slovenija v družbi devetih vzhodno- in srednjeevropskih držav postala članica Evropske unije.

Štiri leta po pridružitvi EU je Slovenija na čelu sedemindvajseterice kot prva od držav, ki so v EU vstopile maja 2004. S 1. januarjem 2007 je Slovenija kot prva od novih članic uvedla evro, konec lanskega leta pa so padle tudi schengenske meje.

Slovenija v času svojega predsedovanja kot prednostne naloge obravnava spremljanje procesa ratifikacije Lizbonske pogodbe, Zahodni Balkan, lizbonsko strategijo za večjo konkurenčnost EU, energetsko-podnebni sveženj in medkulturni dialog. Premier Janez Janša je na spletni strani predsedstva zapisal, da je posebna želja Slovenije "dokazati, da razširjena Unija po podpisu reformne pogodbe dobro deluje".

Kako se je začelo?
Pristopna pogajanja med Slovenijo in EU so se začela že februarja 1998 in so se uspešno končala leta 2003, ko sta obe strani 16. aprila podpisali pristopno pogodbo. O članstvu v EU smo marca 2003 odločali na referendumu in mu izrazili kar 90-odstotno podporo. Pridružitev je januarja 2004 enoglasno potrdil še državni zbor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.