Slovenija
27 ogledov

Četrta tožba vojaškega sindikata

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vnovič proti državi. Tokrat zahtevajo priznanje dodatka za stalnost in poračun za nazaj za civilne uslužbence Slovenske vojske.

Sindikat vojakov je na delovno in socialno sodišče vložil že četrto kolektivno tožbo zaradi novega plačnega sistema. Tokrat zahtevajo priznavanje dodatka za stalnost civilnim osebam v Slovenski vojski (SV), ki znaša okoli sto evrov na mesec, in poračun za nazaj, kar pri posamezniku nanese tudi do 11 tisoč evrov bruto oziroma 6500 evrov neto.

"Gre za to, da so od spremembe plačnega sistema leta 2008 civilne osebe obravnavane tako kot spremljevalno osebje, to je nekaj takega kot čistilke na občini," je povedal Gvido Novak iz sindikata in poudaril, da velik del izmed 520 civilnih uslužbencev v primeru odhoda za nekaj dni na bolniško ne doseže niti minimalne plače.

"Do reforme plačnega sistema v javnem sektorju so imele te osebe dodatke na posebne obremenitve, podrejenost vojaški disciplini, torej enake dodatke kot osebe, zaposlene v SV, ki nosijo uniformo," pravi Novak in pojasnjuje, da sindikat zahteva priznanje, tako kot določa zakon o obrambi, da so tudi oni pripadniki SV in imajo izhajajoč iz tega določene pravice.

V petek še enkrat
To sicer ni edina tožba, ki jo je sindikat vložil proti državi, in tudi ne zadnja, saj je nova že napovedana za petek. V njej bodo zahtevali ureditev napredovanja za višje predstavnike SV, od nadporočnikov naprej. Ker gre za kolektivne tožbe, prvo sodbo pričakujejo v treh mesecih.

V tretji tožbi so zahtevali priznanje dodatka na delovno dobo in stalnost za pripadnike SV, ki so na mirovnih operacijah in misijah, v drugi izplačilo odškodnine zaradi neizplačevanja subvencije dela oskrbnine vrtca, prva pa se je nanašala na splošno po njihovem prepričanju nezakonito stanje na področju sistematizacije delovnih mest v SV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.