Slovenija
124 ogledov

Četrtina bolezni zaradi prometnic

Ljubljana 04.10.10, Celovski dvori, celovska cesta, bloki, stanovanja, promet, f Benjamin Kovač
Če živite ob prometnici, je najverjetneje kar četrtina vaših bolezni povezanih z onesnaženjem, ki ga povzroča promet.

Po večletnih grožnjah Evropske komisije z denarno kaznijo je Slovenija v začetku letošnjega leta le sprejela načrte za kakovost zraka za kritična območja, kjer je bil zrak prekomerno onesnažen s trdimi delci. V primerjavi z lanskim letom so koncentracije nekoliko nižje, a prav v decembru je število preseganj trdih delcev najvišje. Kljub temu, da mejna koncentracija delcev letos morda ne bo presežena, pa to ne pomeni, da je nevarnost za zdravje minila.

graf | Avtor: Zurnal24/Arso Zurnal24/Arso
Peter Otorepec iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se ukvarja s kakovostjo zraka in zdravjem, tako opozarja, da ima zdravstvena organizacija še veliko strožja priporočila kot jih v praksi predpisuje evropska zakonodaja in jih posledično sledi tudi Slovenija. Ob tem dodaja, da je potrebno onesnaženje znižati, a ne le, da bi znižali enkratna preseganja. "Potrebna bi bila celostno izboljšanje, šele nato bi lahko govorilo o tem, da so učinki na zdravje bistveno manjši."

Ko je onesnaženje večje, pride do več srčnih kapi

Majhni nevidni prašni delci, ki večinoma nastajajo zaradi promet, kurišč in industrije, imajo na zdravje ljudi hipne kot tudi dolgoročne posledice. Na dan, ko je koncentracija delcev povečana - v Sloveniji je to v večini ob meglenem brezvetrnem vremenu - se pri bolnikih s kroničnimi težavami pojavi več napadov astme, poslabšajo se bolezni dihal, poveča pa se število srčnih infarktov.

Otorepec izpostavlja, da je kar četrtina boleznih, pri tistih, ki živijo blizu prometnih cest oziroma v dvestometrski okolici, povezanih z onesnaženjem, ki ga povzročajo vozila. Med prometne ceste pa štejejo vse tiste, po katerih prevozi več kot 10 tisoč vozil dnevno.

Raziskave tudi kažejo, da ima v Ljubljani 12 odstotkov otrok astmo prav zato, ker živijo v bližini prometnih cest. Tudi 20 odstotkov bolezni dihal pri starostnikih je povezano z onesnaženim zrakom, odstotek pri srčno-žilnih boleznih pa je še nekoliko višji.

Ne tečite ob prometnicah

Agencija za okolje v skladu z načrtom za izboljšanje zraka napoveduje, kdaj naj bi bil zrak prekomerno onesnažen. Zato se svetuje tistim, ki že imajo kronične težave, naj se zadržujejo v notranjosti, čeprav tudi prašni delci prehajajo v zaprte prostore. Tudi tek in duga rekreacija v takšnih dneh ni priporočljiva. Otorepec ob tem dodaja, da to vsekakor ni priporočljivo ob prometnicah. "Nekaj sto metrov stran se namreč onesnaženost zniža tudi za polovico."

Onesnaženje je globalen problem

Trdi delci v zraku so globalen problem in na onesnaženje pri nas lahko vpliva tudi industrija na KItajskem. Na primer tudi v Kočevskem gozdu, kjer ni nobenega živega vira onasneževanja, je vrednost le za polovico manjša kot v Ljubljani.

Otorepec izpostavlja, da v velikih mestih Evrope pol onesnaženja pripada virom izven mesta, samo polovica pa je takšnih, ki jih lahko mesto poskuša zmanjšati. "Mesta so onesnažena na račun prometa, dobrih deset odstotkov odpade na kurišča in nekaj industrije." V slovenskih mestih, ki so v kotlinah, pa onesnaženje še potencira temperaturna inverzija, ki zrak zadržuje v mestu, prav zato pa morajo biti ukrepi še toliko bolj drastični.

Komentarjev 2
  • Onlytime 13:16 25.avgust 2017.

    Strauski, ti se pa tolažiš kot Dragojevič.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:17 04.december 2014.

    tekanje in kolesarjenje po cesti je za mene ena velika neumnost ,rajši doma kakega pokadim ,ker je manj škodljivo kot pa intenzivno vdihavanje izpušnih plinov