Slovenija
47 ogledov

Četrtina gospodinjstev s štirimi telefoni, položnica zanje vsak mesec 45 evrov

Telefoni Žurnal24 main
Povprečno slovensko gospodinjstvo za telefoniranje z mobiteli mesečno nameni 45 evrov. Uporabniki se dokaj pogosto odločajo za menjavo operaterjev, po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve jih je to vsaj enkrat naredilo že 41 odstotkov.

Tržni delež našega največjega operaterja se že več let vztrajno znižuje. Delež aktivnih uporabnikov mobilne telefonije pri Telekomu se je lani znižal za dve odstotni točki na 46,3 odstotka, ugotavlja Akos.

Povsem nasprotno je lani konstanto naraščal tržni delež Simobila, ki bo s takšnim trendom kmalu imel tretjinski delež na slovenskem trgu mobilne telefonije.  

Viša se tudi število uporabnikov v Telemachovem omrežju, ki je septembra lani prevzel Tušmobil – konec lanskega leta je njihov tržni delež znašal dobrih 14 odstotkov.  

Četrtina gospodinjstev ima vsaj štiri mobilne telefone ali več, prav toliko pa jih uporablja le en mobilni telefon

Večinoma ima gospodinjstvo toliko mobilnih telefonov, kot je število članov v gospodinjstvu.

Operaterja je zamenjalo že 41 odstotkov uporabnikov

Izkušnjo z menjavo ponudnika mobilne telefonije ima po podatkih Akosa 41 odstotkov uporabnikov. Ta delež se iz leta v leto počasi povečuje. Več kot polovica uporabnikov operaterja zamenja zaradi cene.  

S tem, da uporabnik ob menjavi mobilnega operaterja lahko prenese tudi lastno telefonsko številko, je vsako leto seznanjenjih več gospodinjstev – sodeč po raziskavi, ki jo je opravil regulator operaterjev, je bilo lani teh okoli 90 odstotkov.

V petih letih je mobilno številko k drugemu operaterju preneslo skoraj pol milijona uporabnikov. Njihov delež se iz leta v leto viša.

Dobra tretjina gospodinjstev pa razmišlja o odklopu fiksnega telefonskega priključka zaradi razširjenosti mobilne telefonije, njihov delež pa se še kar povečuje.

Da je zanimanja za fiksno telefonijo med uporabniki iz leta v leto manj, kaže tudi število prenesenih fiksnih telefonskih številk k drugim operaterjem. Lani se je število zahtev v primerjavi z letom 2014 skoraj prepolovilo. 

Povprečni mesečni stroški gospodinjstev za mobilno telefonijo so se lani v primerjavi z letom 2014 zvišali z 41 na 45 evrov.

Izdatki, ki jih gospodinjstva namenjajo za elektronske komunikacije (sem niso vključeni stroški za mobilno telefonijo), se mesečno že nekaj let sukajo okoli 45 evrov, lanskega oktobra je bil denimo ta znesek 46 evrov, so zapisali pri Akosu.

Povprečno slovensko gospodinjstvo torej skupaj z mobilno telefonijo za elektronske komunikacije vsak mesec porabi okoli 90 evrov.  

david.jug@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:12 08.marec 2016.

    Operaterja je zamenjalo že 41 odstotkov uporabnikov.Še zmer jih niti polovica ni zamenjala operaterja. To je zelo zelo malo.

  • Avatar Leon
    Leon 12:55 08.marec 2016.

    Zapišite za vsak telefon 45€ !

  • Avatar praufo
    praufo 12:05 08.marec 2016.

    "Tržni delež našega največjega operaterja se že več let vztrajno znižuje." Ja kaj pa naredijo, da se ne bi. Že leta nazaj so vstrajali s predrago telefonsko naročnino, da ne govorimo o dragih isdn paketih, ki je bil celo pogoj ...prikaži več za adsl. Pa da ne govorimo o hčerinski firmi mobitel, ki je mastno služila na uporabnikih. Hvala bogu, da obstaja konkurenca. Na žalost je telekom preveč "lupil" uporabnike, na konkurenco se ja pa slabo odzval. Moram pa na tem mestu tudi pokritizirat telemach, ki postaja vse večji, s tem se pa tudi obnaša čedalje bolj arogantno.