Slovenija
14 ogledov

Četrtina jih živi na robu

Letos so v skladišču Rdečega križa Maribor morali najeti varnostnika, saj je pri Žurnal24 main
Število brezdomcev narašča, na CSD Maribor je na uradni dan “vojno” stanje.
Prosijo za pomoč
Za položnice. Tako Rdeči križ Maribor kot NŠKM prosita Mariborčane predvsem za denarno pomoč, saj je pri njih največ prosilcev, ki potrebujejo sredstva za poplačilo položnic. “Veseli bomo tudi vsake materialne pomoči. Primanjkuje nam predvsem moških zimskih čevljev, moškega perila in nogavic. Vsi, ki bi nam pomagali, lahko svoje pakete oddajo na upravi NŠKM na Strossmayerjevi ulici ali v skladišču na Ljubljanski ulici. Brezdomci vam bodo hvaležni,” poziva Cvetič. Tudi Gagič iz zavetišča za brezdomce na Makedonski ulici poziva Mariborčane, naj jim prinesejo moške obleke in obutev. “Bodo pa naši varovanci veseli vsakega obiska in druženja z njimi,” pristavi.

“Skrb vzbujajoče je dejstvo, da so se znotraj skupine brezdomcev začele pojavljati tudi cele družine,” pravi Boštjan Cvetič, koordinator socialnih programov pri Nadškofijski karitas Maribor (NŠKM).

“Prihodnje leto bo še huje”
Vsaj četrtina Mariborčanov je na robu preživetja,” opozarja Alojz Kovačič, sekretar območnega združenja Rdečega križa. Že pred časom pa je povedal, da so letos potrebe po materialni in denarni pomoči pri njih za 40 odstotkov višje kot lani.

Ob hudi socialni stiski, ki je posebno izrazita prav to zimo še zaradi gospodarske krize, število brezdomcev narašča. “Evidence, koliko brezdomcev je v Mariboru, ni. Se pa številka giblje okoli 150. Zadnji dve leti število narašča. Menim pa, da bo prihodnje leto še huje,” pravi Ljubomir Gagič, vodja zavetišča za brezdomce na Makedonski ulici, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo (CSD) Maribor.

Enakega mnenja, da bi potrebovali še več prostora, je tudi Cvetič. “Pri nas ponujamo 40 postelj, šest od tega pa jih imamo rezerviranih za družine. Predvsem pozimi je po prostih mestih povpraševanje še večje,” dodaja.

Pojavljajo se tudi grožnje

Glede na lani pa tudi na CSD Maribor opažajo povečanje števila prošenj za redno denarno pomoč. “Do novembra je bilo v primerjavi z lani izdanih za okoli dvesto odločb za denarno pomoč več. Decembra pričakujemo še daljše vrste na hodnikih, predvsem za izredne denarne pomoči. Ljudje nimajo denarja, da bi plačali položnice, kritično je predvsem plačilo oskrbe s toploto,” pojasnijo na CSD Maribor. Jožef Tivadar, direktor tega zavoda, pa poudarja, da je pri njih na dan, ko so uradne ure, na hodniku pravo “vojno stanje”. “Huje je kot v čakalnici pri zdravniku. Ljudi, ki so v stiski, je vedno več. Pojavljajo se tudi grožnje in padajo težke besede. Na srečo še ni bilo fizičnega obračunavanja,” stanje opisuje Tivadar, ki dodaja, da njihov zavod vsak mesec za najrazličnejše pomoči razdeli okoli 1,2 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.