Slovenija
24 ogledov

Četrtina več v tujino

Četrtina več pa v tujino (Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Agencije. Zaradi cen, kakovosti in gneče letos več Slovencev na tuja smučišča. Turistični delavci. Nagajale jim bodo tudi istočasne počitnice v tujini.

Povpraševanje po smučanju v tujini se je v primerjavi z lani povečalo za od 25 do 30 odstotkov, ugotavlja Jernej Mahne iz agencije Potovanje. Podobno sliko napoveduje tudi svetovalec uprave pri Kompasu Mišo Mrvaljević: “Vsekakor bo letos več Slovencev smučalo v tujini. Ne zato, ker bodo to hoteli, temveč ker v Sloveniji ne bo prostora.”

Mahne pa odhodov v tujino ne pripisuje združitvi zimskih počitnic: “Za tujino se stranke odločajo predvsem zaradi boljše ponudbe smučanja, smučarske infrastrukture. Tudi cene so primerljive s slovenskimi.”

Še prosta mesta
Agencije. V agenciji Potovanje je bila v petek zasedenost aranžmajev v tednu počitnic od 70- do 80-odstotna. Ker se mesta hitro polnijo, priporočajo čimprejšnjo rezervacijo. Na Kompasu opozarjajo, da so v času počitnic naši hoteli zelo zasedeni.
Kranjska Gora. V petek je bilo v tednu počitnic zasedenih 60 odstotkov kapacitet, lani so bili v tem času zasedeni 80-odstotno. Pričakujejo, da bodo zasedeni stoodstotno.
Rogla. Na Rogli je še nekaj prostih mest, zasedenost je na ravni lanske.

Natrpali v en teden
Žičničarji, hotelirji in turistične agencije v tednu zimskih počitnic, od 19. do 27. februarja, napovedujejo večjo gnečo na smučiščih in polno zasedenost prenočišč. Letos imajo prvič vsi šolarji zimske počitnice v istem terminu. “V istem tednu imajo počitnice še na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in Franciji, deloma pa tudi v Italiji in Avstriji,” dodaja Mahne.

“V tednu počitnic pričakujemo večji obisk, saj menimo, da bodo smučarji, ki so se v preteklosti razporedili v dva tedna, letos smučali v tem edinem tednu šolskih počitnic,” pravijo na Rogli. “Večjo gnečo pričakujemo pri obisku dnevnih smučarjev, če bodo tudi vremenski pogoji ustrezni,” napovedujejo v Kranjski Gori. V tednu počitnic veliko gnečo pričakujejo tudi na agenciji Potovanje, zato so pripravili alternativo zimskim počitnicam v tednu 8. februarja, ko je dela prost dan. Večina šol namreč ne bo imela pouka tudi v ponedeljek, 7. februarja.

Na Rogli in v Kranjski Gori so nam zagotovili, da bodo tako kot sicer tudi v času počitnic veliko pozornosti posvetili redu in varnosti na smučiščih. Dodatnih ukrepov v tednu počitnic niso omenili.

Hotelirji odklanjajo goste
Negativne posledice združitve zimskih šolskih počitnic se bodo za slovenski turizem odražale v velikem neposrednem izpadu prihodka, opozarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO). Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je junija opozarjal, da bo poenotenje termina za posledico imelo izpad prihodkov od turizma v turističnih središčih za od deset do 15 milijonov evrov. “K temu pa je treba prišteti tudi dolgoročno izgubo domačih gostov zaradi letovanja v tujini, večjo gnečo na smučiščih in v naravnih zdraviliščih, preobremenjenost prometnic in tako dalje,” dodajajo na STO.

“Vsekakor je za hotelirje položaj slabši, saj morajo odklanjati goste. Vsak hotel ima zdaj vsaj en teden manj gostov, kot bi jih imel sicer,” pravi Mrvaljević. “Teden pred počitnicami in teden po njih sta trenutno zelo slabo zasedena, le okoli 10-odstotno,” pravi direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Lani je bil po njenih besedah tudi drugi teden počitnic skoraj polno zaseden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.