Slovenija
29 ogledov

Četrtina za partnerstvo SDS in SD

Borut Pahor in Janez Janša Anže Petkovšek
Vladi po podatkih FUDŠ nasprotuje že približno tri četrtine anketiranih Slovencev. Manj kot polovica jih ocenjuje, da je za trenutno stanje kriva sedanja vlada; največ anketirancev pa bi rado v novem mandatu videlo koalicijo med SD in SDS.

Podpora sedanji vladi še naprej pada – zdaj ji nasprotuje že približno tri četrtine vprašanih, kaže raziskava Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ). Kot še ugotavljajo na podlagi podatkov zadnje ankete, nasprotovanje vladi upada s starostjo, stopnjo izobrazbe in velikostjo naselja, najbolj ji nasprotujejo podporniki SLS in SDS, najmanj pa podporniki SD in LDS.

Nobena od strank se ne more pohvaliti z visoko podporo

Če bi bile volitve to nedeljo, bi 16 odstotkov vprašanih volilo SDS, 10 odstotkov pa SD. "SDS podpirajo predvsem moški, tisti v srednjih letih, poklicno izobraženi, vaščani, prebivalci ruralnih področij, tisti z nižjimi dohodki in nasprotniki sedanje vlade. SD podpirajo predvsem ženske, starejši, najvišje izobraženi, meščani, prebivalci urbanih področij in podporniki sedanje vlade," navajajo. Na vprašanje, ali bi bilo za Slovenijo bolje, da poslanci glasujejo za nove ministre in s tem za zaupnico vladi ali proti, se je 43 odstotkov opredelilo proti in 32 odstotkov za.

Četrtina za koalicijo med SDS in SD

42 odstotkov jih meni, da je bila od zadnjih treh vlad najuspešnejša vlada Janeza Janše – tako menijo predvsem moški, tisti z najnižjimi in najvišjimi dohodki, nasprotniki sedanje vlade ter podporniki SDS in NSi. 47,5 odstotka trdi, da je za sedanje stanje v Sloveniji najbolj odgovorna sedanja vlada. Še največ anketirancev (27 odstotkov) meni, da bi bila za naslednji mandat najprimernejša velika koalicija med Slovensko demokratsko stranko in Socialnimi demokrati.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 12:13 06.september 2011.

    Ljudje bi zaradi 70 letnega pranja možganov najraje imeli kar pokojno SZDL.