Slovenija
2664 ogledov

Četrtino najboljšega slovenskega lesa kupil kitajski kupec

hlod Profimedias
Najvišje cene je tudi letos dosegal gorski javor, a rekordne cene ni podrl.

Za hlod gorskega javorja, lastnika z območja Velikih Lašč, je italijanski kupec ponudil 15.389 evrov. Po kubičnem metru je ta hlod tako dosegel ceno 9225 evrov. 

Najvišjo ceno po kubičnem metru lesa pa je dosegel drugi hlod gorskega javorja, in sicer 9725 evrov za kubični meter. Za cel hlod bo lastnik iz Preserja v občini Brezovica, Klemen Šušteršič, dobil 11.045 evrov. 

Šuštaršič je na licitaciji letos sodeloval prvič. Hlod, ki ga je dal na dražbo, je posekal v krimskih gozdovih na okoli 800 metrih nadmorske višine. V lasti ima okoli 100 hektarjev gozda, hlode gorskega javorja pa, kot je dejal, redko seka. Na licitaciji je sodeloval s petimi hlodi, z izkupičkom pa je zelo zadovoljen. 

Oba omenjena hloda je kupil italijanski kupec, ki izdeluje vrhunske furnirje, je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS). 

Prodajali več hlodov kot lani

Licitacija je potekala na prizorišču Ozare v Slovenj Gradcu. Lastniki lesa so morali hlodovino pripeljati do 18. januarja. Konec januarja in na začetku februarja pa je potekal ogled ponujene hlodovine. Med kupci so najbolj zaželeni hlodi hrasta, macesna, javorja, oreha, smreke in sadnih vrst. 

Na letošnji licitaciji je bilo 3706 hlodov v skupni izmeri 3724 kubičnih metrov, kar je več kot lani. Na dražbo je svoj les pripeljalo več prodajalcev kot lani, in sicer 556, večina iz Slovenije, nekaj tudi z avstrijske Koroške. 

Kot je še povedal Jeromel, so pri ogledu hlodovine opazili tudi nekaj kupcev iz Kitajske, kupec iz te države pa je ponudbe oddal prek slovenskega podjetja. Kupil je prek 900 kubičnih metrov hlodovine hrasta, javorja in jesena, kar pomeni, da je največji kupec, je povedal Jeromel.

Medtem ko pri gorskem javorju niso bile dosežene rekordne cene, dosežene na lanski licitaciji, ki jih bo po Jeromlovih besedah težko preseči, pa so bile letos dosežene rekordne cene pri macesnu (1375 evrov za kubični meter) in gorskem brestu (1234 evrov za kubični meter), pri ostalih drevesnih vrstah pa so bile cene na ravni prejšnjih let.

Na licitaciji se je letos prvič prodajal tudi les iz državnih gozdov, pripeljali so ga za dva kamiona, po Jeromlovih besedah pa se je nekaj hlodov zelo dobro prodalo, nekaj pa je ostalo tudi neprodanih, ker zanje niso dosegli pričakovane najnižje določene cene.

Na letošnji licitaciji se je oz. se še bo po Jeromlovih ocenah obrnilo za okoli 1,2 milijona evrov denarja.

Lanske dosežene najvišje cene za hlod in za kubični meter so bile rekordne. Lastnik najdražjega hloda z avstrijske Koroške je lani od nemškega kupca za hlod gorskega javorja dobil skoraj 18.000 evrov. Lastnik s Tolminskega pa je s hlodom gorskega javorja dosegel najvišjo ceno po kubičnem metru, in sicer rekordnih 11.833 evrov za kubični meter oz. 14.935 evrov za cel hlod. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • andrej06 18:29 13.februar 2019.

    Ko boste vse prodali boste spoznali kakšne budale ste