Slovenija
22 ogledov

Čez dva tedna nov rekord

bencinska črpalka v Italiji - 2011-2012 Reuters
Znova se bosta podražila tako bencin kot dizel. Cene že drugič letos rekordno visoke, čez dva tedna pa pričakujemo nov rekord. Ob tem sektorju avtoprevoznikov grozi propad.

"Ocenjujem, da bo čez dva tedna nov rekord, verjetno še kakšen po tem," nam je povedal Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Glede na razmere na naftnem trgu je naraščanje cen surove nafte in posledično pogonskih goriv odvisno od hitrosti reševanja krize v Iranu. Če se bo zaostrovala in stopnjevala, lahko pričakujemo nadaljnje naraščanje cen. Je pa ovpraševanje po surovi nafti v zadnjem obdobju relativno skromno in cene goriv bi sicer bile nekoliko višje, če jih ne bi omilila rast dolarske vrednosti evra. Če pa pogledamo nekoliko daljše obdobje, je zelo pomembna stopnja rasti in aktivnosti svetovnega gospodarstva, pa tudi uspešnost reševanja dolžniške krize. "Ampak ocenjujem, da bo povpraševanje v prihodnosti naraščalo, prav tako bodo rahlo naraščale cene," pojasnjuje Brečevič in dodaja: "Tukaj ima tudi vlada možnost večje skoke cen nafte regulirati z zmanjšanjem trošarin. To je mogoče, vendar glede na proračunski primanjkljaj se verjetno za to ne bo odločila." A če bo ogrožena makroekonomska stabilnost, je poseg vlade za pričakovati.

Brečevič še ocenjuje, da ni mogoče, da bi cene pogonskih goriv presegle dva evra, saj bi bilo svetovno gospodarstvo v tem primeru zelo ranljivo.

"Sektor avtoprevoznikov lahko propade"

Rast cen naftnih derivatov ponovno na rekordno raven med avtoprevozniki vzbuja strah glede njihove prihodnosti, saj so za letos napovedana tudi povišanja cestnin v vseh sosednjih evropskih državah. Cen prevozov sicer ne želijo dvigniti, saj bi to znižalo konkurenčnost, a so stroški dela v letu dni tako narasli, da jim kmalu ne bo preostalo nič drugega. "Drugače lahko pričakujemo, da bo celoten sektor propadel."

Znova gor tako bencin kot dizel

Cena 95-oktanskega bencina se je podražila za 0,026 evra oziroma za slabe tri cente na liter. Nova cena bo tako 1,438 evra na liter. Za 0,033 evra se bo podražilo dizelsko gorivo, ki po novem znaša 1,335 evra.

Cena stooktanskega goriva se bo zvišala za 0,026 evra na liter in bo znašala 1,454 evra na liter. Za 0,033 evra se je podražilo kurilno olje, ki zdaj stane 1,023 evra na liter, so sporočili s Petrola.

Goriva se bodo podražila danes opolnoči.

Komentarjev 10
  • Stolp 09:15 21.februar 2012.

    Če nekomu nek posel ni donosen, ne vem kaj potem še vztraja v njem. Naj se loti česa drugega dobičkonosnejšega. Ampak oni bi radi izsilili privilegije za svoj posel(znižanje cestnin, trošarin samo za njih,...) da umetno držijo svoja podjetja nad ...prikaži več vodo. In pri tem so skrupulozni in ne izbirajo metod. In to je socializem. V poštenem kapitalizmu bi se morali preusmeriti v kaj drugega ali pa propasti!

  • Stolp 09:12 21.februar 2012.

    Nič niso rekli, kdaj jih bodo znižali. Zvišali jjih pa tudi še niso. Kaj tukaj ni v redu?

  • wolfyy 18:04 20.februar 2012.

    avtoprevozniki že sedaj vozijo komaj s pozitivno ničlo. če misliš, da se da dobiti še cenejše pol pa začni z avtoprevozništvom ane, spusti cene nižje kot so in se obdrži v trenutnem stanju nad vodo. prevoz blaga se plača le ...prikaži več v eno smer, in če gre tovornjak v barcelono poln se plača pot LJ-barca...potem pa nastane lep problem. tovornjak je 1000+km stran in ni povratnega tovora. torej ali pride na lastne stroške prazen nazaj ali pa tam stoji po 2 tedna in čaka na prevoz.