Slovenija
33 ogledov

Čez dvajset let: vsaka hiša svoja elektrarna

hiša družina Shutterstock
Zemeljski plin naj bi bil do leta 2035 poleg naftnih derivatov najbolj pomemben energent, njegova cena pa naj bi bila v prihodnje ugodna zaradi veliko odkritih zalog. Zamenjava starejših kotlov s sodobnimi napravami, kot je kogeneracija naj bi bil velik potencial, čez dvajset let bo vsaka hiša svoja elektrarna, menijo strokovnjaki.

Trenutno kogeneracijo na zemeljski plin uporabljajo v večstanovanjskih, javnih in poslovnih objektih, v individualnih hišah in gospodinjstvih pa se bo bolj uveljavila v prihodnjih letih.

Aleks Jan iz podjetja Energen Slovenija pojasnjuje, da EU vidi v tej tehnologiji najhitrejšo in realno rešitev za zmanjševanje emisij in prihranke primarne energije. Prepričan je tudi, da bo čez 20 let vsaka hiša tudi elektrarna.

Kogeneracije trenutno vgrajujejo v večjih objektih, na trgu so že naprave za stanovanjske hiše in gospodinjstva. Širši razmah naprav za manjše odjemalce pa Jan pričakuje v prihodnjih letih.

Kot bistveno prednost kogeneracije je direktor Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina Urban Odar izpostavil dejstvo, da ta tehnologija omogoča velike prihranke primarne energije. Z isto napravo namreč proizvajamo elektriko in uporabljamo toploto, sistemi delujejo dokaj stabilno in niso odvisni od vremena.

V omenjenem združenju so še poudarili, da je zamenjava starejših kotlov s sodobnimi napravami, kot je kogeneracija, velik potencial. Po njihovem mnenju bi morali pri vseh rekonstrukcijah obstoječih kotlovnic preveriti, ali je možna takšna vgradnja in to bi morala postati vsakdanja tehnična rešitev.

Kako vse skupaj deluje?

Kogeneracija na zemeljski plin je sočasno pretvarjanje energije goriva v toplotno in električno energijo. Električni generator poganja mehanska energija vrtečih se delov motorjev oziroma turbin. Odar pravi, da se pri pretvorbi notranje energije zemeljskega plina v mehansko energijo sprosti velika količina toplote. Ključna značilnost kogeneracije pa je, da lahko toploto koristno uporabimo za ogrevanje prostorov ali vode ali za druge procesne namene.

Komentarjev 1
  • mirko 14:14 27.maj 2012.

    Najvažnejše podatke pa novinarji, ki niste tehnično podkovani pa kar spregledate. Kakšen je izkoristek naprave, kolikšna je investicija, cena ogrevanja in ne nazadnje kako dolga je amortizacijska doba nasproti drugim sistemom.