Slovenija
401 ogledov

Čez mejo predvsem po tehniko

ljubljana 24.12.09, gneca v trgovini, guzva, nakupovanje, kupci, mercator center Nik Rovan
Primerjava cen. V Avstriji so nižje cene zaradi večjega trga. Pri nas cenejše restavracije in frizerji.

"Še vedno grem enkrat na mesec v Avstrijo, saj so nekateri izdelki veliko kakovostnejši, tudi tehnika. Obvezno pa še dotočim gorivo," nam je pojasnil Franc iz Maribora, ki smo ga srečali v nakupovalnem centru Seiersberg v Gradcu.

Naši primerjajo cene

Kljub veliko višjemu standardu v Avstriji, kjer je povprečna plača nekaj čez 1.500 evrov, so cene nekaterih živil, oblačil, goriva in tehnike nižje kot v Sloveniji.

Janja Štular, vodja marketinga Spara Slovenija, pravi, da sami ne usklajujejo cen z avstrijskimi kolegi, saj je njihov cilj konkurenčnost na slovenskem trgu, kjer se pogajajo s slovenskimi dobavitelji in distributerji. "Naš cilj so nizke cene na slovenskem trgu, seveda pa spremljamo cene tudi v tujini. Načeloma so naše cene enake ali nižje kot v Avstriji. Nižje cene v Avstriji lahko najdete pri posameznem izdelku, če je akcijsko znižan, pri nas pa ima v istem obdobju redno ceno," dodaja Štularjeva.

Veliko Slovencev tehniko še vedno kupuje samo čez mejo. V Media Marktu je bila cena sušilnega stroja visokega cenovnega razreda Miele za okoli 200 evrov nižja kot v večini slovenskih trgovin z belo tehniko. "V Avstriji lahko znižajo ceno, ker je trg veliko večji," nam je ceno konkretnega stroja pojasnila prodajalka v mariborskem Harvey Normanu.

Preverite, kje je servis

Kljub privlačnim nižjim cenam v tujini na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo predvsem na previdnost pri garanciji. "Tehnične izdelke lahko čez mejo še vedno pogosto dobimo po ugodnejših cenah kot pri nas. Pred nakupom pa je treba obvezno preveriti, kako je s popravilom, če bi se izdelek, ki ste ga sicer kupili po zelo ugodni ceni, morda pokvaril," pravijo na ZPS in dodajajo, da je pred nakupom izdelka v državi članici Evropske unije (EU) treba preveriti, ali je v garancijskih pogojih omogočeno morebitno popravilo tudi pri pooblaščenem serviserju v Sloveniji.

Po nove zobe k nam

V Sloveniji so cenejše hrana in pijača v restavracijah ter stomatološke in frizerske storitve.

Komentarjev 5
  • Gr8_1 09:29 14.julij 2013.

    Zakaj primerjajo avstrijo? Pa naj Hrvaško. Greš po tank bencina pa 4 šteke Marlboro toliko jih lahko neseš čez mejo pa si bogatejši za 40€ - bencin

  • mirko 22:45 13.julij 2013.

    Gorenjev sušilni stroj ali pralni stroj je v avstriji za celih 200 evrov cenejši kot pri nas. Zakaj je to tako je pa logika naslednja: avstrijski trgovec dobi od firme Gorenje dosti večji rabat zaradi večjega naročila izdelkov kot ga ...prikaži več dobi naš trgovec. Logično, saj je v avstriji večja potrošnja zaradi večje kupne moči in večjega trga. Posledično ima lahko avstrijski trgovec zaradi večjega rabata, manjšo maržo. Razlika je tudi v organizaciji dela pri trgovcu. Pri nas je na deset kupcev pet trgovcev, v avstriji pa le eden. Razlika v ceni je zaradi ekonomije obsega.

  • mirko 22:37 13.julij 2013.

    Stomatološke usluge (zobozdravstvo) boste dobili cenej kot pri nas, pri hrvatih. Še cenej je to na Mađarskem. Za kvaleteto teh uslug pa ne sprašujte naših zobozdravnikov, ker vam bodo zatrdili, da se s tem igrate z svojim življenjem (smešno).