Slovenija
38 ogledov

Čez mejo z evri in makaroni

Menjava kun Žurnal24grafika
Sosedje. Še pred začetkom junija na Hrvaškem pol milijona slovenskih nočitev. Meja. Pri vnosu testenin in peciva ni omejitev. Kune malo cenejše čez mejo.

"V prvih petih mesecih nas je obiskalo 172.578 slovenskih gostov, ki so ustvarili 575.925 nočitev," nam je povedal Goran Blažić s predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani. To znaša okoli deset odstotkov skupnega turističnega prometa na Hrvaškem, je dodal.

Najbolj priljubljeni otoki

Bolj priljubljeni kot mesta so med Slovenci še vedno otoki; najbolj Lošinj, Krk, Rab, Hvar in Korčula. Od mest pa Slovenci po Blažićevih besedah najraje zahajajo v Poreč, Umag, Novigrad, Rabac, Makarsko in Šibenik ter mestece Bol na otoku Brač. Lani je tako Hrvaško obiskalo 1,2 milijona slovenskih gostov, ki so ustvarili 7,4 milijona turističnih nočitev, kar jih uvršča na drugo mesto lestvice tujih gostov, takoj za Nemce.

"Podobni Norvežanom"

"Če moram oceniti na splošno, so Slovenci zelo urejeni in čisti gosti pa tudi dobri potrošniki," pravi Marija Zdrilić, ki oddaja apartmaje v Zadru. Po njenih izkušnjah Slovencev ne zanima le morje, ampak tudi druge znamenitosti. "Rekla bi, da so po miselnosti podobni Norvežanom; prej kot na primer Špancem ali Italijanom, s katerimi sem že imela nekaj težav, saj niso najbolj urejeni," dodaja Zdrilićeva.

Mateja Sušec, Slovenka, ki se letos za en teden odpravlja na Hvar in nato še na Krk, pravi, da sta ji najpomembnejši bližina plaže in možnost športnih dejavnosti. "Od živil po navadi s seboj vzamem alkoholne pijače, ker jih v Sloveniji kupim ceneje, in zelenjavo, ker jo dobim od domačih. Na pot se po navadi odpravim ponoči; zaradi gneče in vročine," pojasnjuje Suščeva.

Do deset kilogramov mesa

Slovenci, ki potujejo na Hrvaško, se morajo sicer pri vnosu hrane in osebnih predmetov držati nekaterih pravil. Tako je državljanom držav Evropske unije dovoljen vnos do desetih kilogramov mesa, mleka ter mesnih in mlečnih izdelkov. Na Hrvaško lahko nesete tudi neomejene količine kruha, peciva, piškotov, testenin, juh in začimb, natančnejši podatki o dovoljenih količinah pa so na voljo na spletni strani hrvaške carinske uprave. Pri predmetih večje vrednosti, kot je prenosni računalnik, prijava na meji ni nujna, vendar je smiselno, da bodisi s seboj vzamete račun ali garancijski list bodisi ob izstopu iz Slovenije zaprosite za izdajo potrdila o istovetnosti blaga.

Pred odhodom na Hrvaško velja preveriti tudi veljavnost osebnih dokumentov, za najugodnejšo menjavo evrov v hrvaške kune pa so se izkazale hrvaške banke.

Komentarjev 2
  • Stolp 11:36 05.julij 2012.

    Ima prav ta Zdrilićeva:Kolegica mi je pravila, da so bili v nekih apartmajih v Grčiji. Zaradi slabe kanalizacije, je treba tam wc papir metati po uporabi v koš zraven školjke. Oni so se tega držali, potem so prišli ...prikaži več pa italijani, se je pa vse zamašilo!

  • Stolp 11:09 05.julij 2012.

    Cestnine raje v kunah plačujte sicer vam zaokrožijo navzgor na najbližji evro, za razliko pa gredo verjetno v oštarijo. Zgodilo že nekajkrat pa ne hodim tako velikrat na hrvaško.