Slovenija
38 ogledov

Čez nekaj dni redukcije elektrike

"Ko je nazadnje leta 1992 stavkala energetika, je stala vsa Slovenija," je na mo Žurnal24 main
Grožnje sindikata. Brez elektrike najprej gospodarstvo, če ne bo dogovora, še gospodinjstva.

Stavka. “Če se vlada ne bo pogajala, bo tema.” Tako je stavko, ki bo povzročila redukcijo elektrike, za 12. oktober napovedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) Franc Dolar.

Ob tem je opozoril, da se je stavki mogoče izogniti, in sicer tako, da vlada začne socialni dialog in zagotovi izpolnitev stavkovnih zahtev.

(Pre)moč sindikata
Stavka se bo kazala tako, da bo proizvedene manj elektrike, posledično pa je bo manj tudi v sistemu, je razložil podpredsednik sindikata Branko Sevčnikar. Zaradi pomanjkanja bo sledila redukcija. “Distribucija ima točna navodila, kako ravnati v tem primeru – odklop uporabnikov,” je dodal Sevčnikar. Dejstvo, da se bo elektrika, če je v sistemu ne bo zadosti, kupila in uvozila iz tujine, je komentiral: “Fizično je ni mogoče kupiti toliko, kot mi lahko zapremo pipo.”

Ob elektriko gospodinjstva
V prvem koraku (12. oktobra) bodo pomanjkanje elektrike opazili predvsem v gospodarstvu – za gospodinjske odjemalce je bo dovolj, so zatrdili sindikati, a pristavili, da se bo stavka, če ne bo dialoga, stopnjevala – na voljo bo vse manj elektrike. Če oziroma ko bo dosežena zadnja, četrta stopnja, bodo redukcijo doživeli tudi gospodinjski odjemalci.

Zaradi škode, ki bi nastala kot posledica stavke, sindikata ne morejo tožiti. Naj tožijo vlado, ki je krivec za to zadevo.
Branko Sevčnikar, SDE

Sicer se bo med stavko elektrika nemoteno zagotavljala bolnišnicam, črpališčem za vodo in drugim, za katere to veleva zakon.

Za vse bo veljajo enako
Pomanjkanje elektrike bi lahko čutili tudi tisti, ki jo kupujejo pri Gen-I. “Mi bi lahko zagotovili zadosti elektrike iz tujine, a nastanejo težave pri dostavi. V teoriji bi jo bilo mogoče dostaviti samo našim odjemalcem, v praksi pa verjetno ne, saj ne vemo, ali bi jim jo sistemski odjemalci tudi dostavili,” pojasnjuje Bojan Kumer iz Gen-I. Odgovore Petrola, ki je nedavno vstopil na trg elektrike, še čakamo.

Stavkovne zahteve
Sindikat hoče: ustavitev reorganizacije elektrodistributerjev, vzpostavitev socialnega dialoga, zamenjavo direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača (ker je delal mimo njih) in sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo uredila področje obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.