Slovenija
20 ogledov

Čez poletje obnova samo na obvoznici

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Uporabniki južne ljubljanske obvoznice bodo v naslednjem mesecu in pol potrebovali nekoliko več potrpljenja. Dars namreč začenja obnovo avtoceste v smeri Primorske.

Kot so sporočili iz Družbe za avtoceste Republike Slovenije (Dars), bo zaradi obnovitvenih del, ki bodo končana predvidoma do 29. avgusta, na 3,2-kilometrskem odseku med Dolenjsko in Barjansko cesto spremenjena prometna ureditev, vendar bosta ves čas zapore omogočena dva prometna pasova tako v smeri Dolenjske kot Primorske. Po mnenju naših bralcev bi morali dela na slovenskih avtocestah čez poletje prekiniti, saj naj bi tako pred poletno sezono obljubil tudi prometni minister Radovan Žerjav. Na prometnem ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da je minister to res obljubil, a je pri tem navedel eno izjemo, in sicer ljubljansko obvoznico. To pomeni, da na vseh drugih odsekih slovenskih avtocest rednih vzdrževalnih del čez poletje ne bo.

Obnovitvena dela v več fazah
Ker se želijo v Darsu izogniti večjim prometnim zastojem, bodo obnovitvena dela potekala v več delovnih fazah, vendar vseskozi le na polovici avtoceste v smeri Primorske. Tako bo najprej izvajalec, podjetje SCT, dela opravljal na prehitevalnem pasu, promet pa bo potekal po dveh zoženih pasovih.

V drugi fazi pa bodo potekala obnovitvena dela na voznem in odstavnem pasu, tako da bo promet proti Primorski potekal po enem pasu na strani, kjer bodo obnovitvena dela, drugi pas proti Primorski pa bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste. V tem času bo predvidoma deset dni zaprt tudi priključek Ljubljana industrijska cona Rudnik.

Slika prikazuje odsek južne obvoznice, kjer bodo do konca avgusta potekala obnovitvena dela. Za povečavo klikni na sliko. © DARS

 
V tretji fazi pa bodo dela potekala na začetku odseka (od viadukta Rudnik proti Primorski), in sicer najprej sanacija odstavnega pasu, nato voznega in potem prehitevalnega pasu; promet proti Primorski bo potekal po dveh zoženih pasovih, na nasprotni strani, proti Dolenjski, pa tako kot v prvi fazi v ničemer ne bo oviran. Sicer pa se lahko med večjimi prometnimi konicami odseku izognete, tako da uporabite vzhodno in severno obvoznico.

Južna obvoznica neobnovljena od leta 1988

Sicer je bila južna ljubljanska obvoznica, ki je dolga približno sedem kilometrov, zgrajena med letoma 1979 in 1988. Po podatkih Darsa, ki je obvoznico prevzel v upravljanje leta 1994, pa omenjeni odsek ni bil obnovljen že vse od njegove izgradnje. Obnovitvena dela bodo Dars stala nekaj več kot 2,8 milijona evrov, kot najugodnejši ponudnik pa je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje SCT, d. d., ki bo delo opravilo v pogodbenem roku 45 dni od uvedbe v delo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.