Slovenija
20 ogledov

Čez praznike bodo dežurali

Plaz, ki se je s pobočja Čavna utrgal leta 2000, je dolg 1.600 metrov, širok do Žurnal24 main
Nedavno obilno deževje je poskrbelo za nove premike na plazu Slano blato.

Na zgornjem delu plazu Slano blato nad Lokavcem se zaradi obilnih padavin od petka dalje premika 70 metrov široka in po ocenah geologov okrog deset metrov globoka gmota, v kateri je približno 30 tisoč kubičnih metrov materiala.

 
 

Glede na vremensko napoved bo treba čez praznike dežurati in po potrebi posredovati.

Igor Benko, poveljnik civilne zaščite v Občini Ajdovščina

 
Sama vas po besedah Igorja Benka, poveljnika civilne zaščite v Občini Ajdovščina, ni v nevarnosti, saj je do premikov prišlo na vrhu plazu, na nadmorski višini 700 metrov, plazeča se masa pa se pomika proti območju postavljenih vodnjakov. Če bi jih dosegla, bi poškodovala do zdaj opravljena sanacijska dela, plaz pa bi nadaljeval pot in sprožil tudi premike v spodnjem delu, bliže naselju.

O vlogi vodnjakov je Benko povedal, da so porozni in delujejo kot mozniki. Zabiti so skozi drsno ploskev in zajemajo vodo, ki se nižje spodaj odtaka, če bi jih plazina zasula, pa bi se začela voda spet nevarno zadrževati na pobočju.

Že za današnji dan so bila napovedana gradbena dela, s katerimi naj bi na plazišču vzpostavili stanje, kakršno je bilo pred začetkom premikanja. Ker pa se je hitrost plazenja zaradi položnejšega terena nekoliko umirila in je bila do kritične točke oddaljena še 50 metrov, bodo dela začeli takoj, ko bo to potrebno.

"V ponedeljek se je blatna gmota v štirih urah premaknila za dva metra, čez noč pa se je nekoliko upočasnila in za dva metra porabila 12 ur," je še povedal Benko, ki je napovedal, da bo treba čez praznike, ko je tudi napovedano deževje, na plazu Slano blato dežurati in po potrebi z gradbeno mehanizacijo izvajati potrebne posege.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.