Slovenija
25 ogledov

Čez prvo oviro tudi Katičeva

Andreja Katič mediaspeed
Andrejo Katič je odbor z osmimi glasovi za in štirimi proti potrdil kot primerno za obrambno ministrico.

"Vebra dobro poznam in verjamem, da je deloval v dobro državljanov in državljank" je na vprašanje opozicijskih poslancev Mateja Tonina (NSi) in Petra Vilfana  (ZaAB) o tem,  kakšno je njeno stališče glede nedavnih dogodkov na ministrstvu, ki so pripeljali do razrešitve nekdanjega ministra Janka Vebra, odgovorila kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič. Glede ukrepov na varnostno-obveščevalni službi je Katičeva dodala; " Sprejela bom odstop direktorja OVSE-ja"  Po njenem  namreč varnostno  obveščevalna služba v aferi Veberkom ni opravila svojega dela.  

Matej Tonin je še dejal, da je bila Andreja Katič dobra podpredsednica DZ-ja in dodal: "smilite se mi, ker morate zdaj na ministrstvo za obrambo". Tonin je še menil,  da je Katićeva  v svoji predstavitvi skrbno povzela dogajanje na področju obrambe, vendar bi od ministrice za obrambo pričakoval več konkretnih načrtov, kot je ta, da bo sprostila napredovanja v vojski in ohranila sistem obveščanja zaščite in reševanja.   

"Za mnenje o tem, da sem dobra podpredsenica DZ, se vam najlepše zahvaljujem, upam, da me boste pohvali  kot ministrico za obrambo"  je Toninu odvrnila Katičeva

Za stabilnejšo vojsko

Slovenski vojski je potrebno zagotoviti stabilnost, da lahko zagotavlja varnost države in državljanov, je poudarila kandidatka. Pri tem pa se vojska sooča z veliki kadrovskimi težavami. Vojsko namreč zapuščajo kakovostni kadri, je izpostavila Andreja Katič.

Kandidatka je opozorila na zmanjšanje sredstev za obrambo. Ob vstopu v Nato smo sprejeli zavezo, da bomo za obrambo namenjali do dveh odstotkov bruto domačega proizvoda, tega pa ne bomo mogli izpolniti, je dejala. Poudarila je, da je letos za področje obrambe namenjenih le še 366 milijonov evrov, kar je 0,95 bruto domačega proizvoda. 

Za Vebrom Katićeva ?

Andreja Katič, trenutno poslanka SD-ja, je postala kandidatka za obrambno ministrico, potem ko je državni zbor  z vrha ministrstva razrešil Janka Vebra, zaradi prekoračitve pooblastil, saj je Veber vojaškim obveščevalcem naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Odbor bo po zaslišanju pripravil mnenje o predstavitvi, ki ga mora predsednik delovnega telesa najpozneje v 48 urah posredovati predsedniku DZ-ja in premierju. Ta lahko nato najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja umakne predlog kandidatke za ministrico in v izvolitev predlaga drugo ime.

DZ naj bi Andrejo Katič potrjeval na izredni seji 13. maja.

Komentarjev 1
  • dragec 13:08 07.maj 2015.

    SEKSIPILNA ,NI KAJ