Slovenija
32 ogledov

Čez Slovenijo visokoobogateni uran

Notranjost reaktorja vrste TRIGA Ilnl.gov
Čez Slovenijo bosta čez nekaj tednov s tovornjakom potovali dve jedrski pošiljki. Organizatorji prevoza so Američani, ki želijo preprečiti, da bi visokoobogateni uran padel v roke teroristom. Natančen datum prevoza je skrivnost. Urad za jedrsko varnost ni želel molčati.

Kot je za Žurnal24 pojasnil Andrej Stritar, direktor Urada RS za jedrsko varnost, gre za pošiljko goriva za avstrijski testni reaktor TRIGA II pri Dunaju. Dejansko bosta prek Slovenije potekala dva prevoza. "V Luko Koper bo prispelo gorivo, ki ga bodo preložili na tovornjak, ta pa bo prek Slovenije gorivo dostavil v avstrijski reaktor. Ladja bo v tem času čakala v Kopru, saj se bo tovornjak čez nekaj dni vrnil s kontejnerjem izrabljenega goriva. Tega bodo naložili na ladjo in odpeljali na skladiščenje v ZDA," je pojasnil Stritar.

Po njegovih besedah gre za program zbiranja odsluženega goriva z visokoobogatenim uranom, ki ga že leta financira ameriška vlada. Na ta način želijo namreč ZDA preprečiti vsakršno možnost, da bi odsluženi visokoobogateni uran prišel v roke teroristom, zato ga zbirajo po vsem svetu. Pred dvema letoma je tako prek Slovenije že potekal železniški prevoz odsluženega jedrskega goriva iz srbskega reaktorja Vinče. "Vse velike zgodbe so sicer že končane, saj so jih Američani že prepeljali v ZDA na varno hrambo."

Natančen datum skrivnost

Stritar pojasnjuje, da bo za prevoz najverjetneje zadostoval en tovornjak s posebnim kontejnerjem. Ta je izredno trden, saj brez posledic preživi trk, požar, padec z visoke višine ali v vodo. Prek Slovenije ga bo ustrezno varovala policija, natančen datum in ura prevoza pa bosta ostala tajna iz varnostnih razlogov.

Lahko bi molčali, pa raje niso

Stritar poudarja, da uradu glede na zakonodajo javnosti ne bi bilo treba obveščati o prevozu, a se je za to vseeno odločil, saj bi "mediji to tako ali tako izbrskali." Zato je o tem urad poročal vladi, ta pa se je včeraj s tem javno seznanila.

Kot so zapisali v vladnem gradivu, so se na urad maja letos pisno in telefonsko obrnili predstavniki EDLOW International in predstavnik Italije ter ga seznanili z željo po prevozu goriva na relaciji Koper–Dunaj. "Ob prizadevanjih za neširjenje jedrskega orožja že več kot deset let poteka vračanje visokoobogatenega urana, tj. svežega ali izrabljenega jedrskega goriva, v države dobaviteljice, tj. v ZDA ali Rusijo, zato so taki prevozi razmeroma pogosti. V zadnjem desetletju so čez slovensko ozemlje potekali štirje," so zapisali v vladi.

Menjava goriva sprožila plamen nezadovoljstva

Avstrijski Zeleni so ob novici, da bodo letos menjali gorivne palice v reaktorju, skočili v zrak, saj bo to pomenilo, da bo reaktor TRIGA II, o katerem Avstrijci med kritiziranjem krške nuklearke ne črhnejo nobene, ostal v uporabi še najmanj do leta 2026. Delček od 26-milijonskega posla menjave goriva bo padel tudi v žepe slovenske policije za varovanje, in seveda Luke Koper. Račun bo po poročanju Austrian Timesa v celoti plačala avstrijska država.

Reaktor sicer med drugim uporabljajo za treninge jedrskih inšpektorjev agencije IAEA, ki ima sedež prav v avstrijski prestolnici.

Komentarjev 2
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 17:53 14.september 2012.

    Ja, in??? Skrijte svoje harmonke in kranjske klobase nekam v Mozambik ali še kam dlje, dokler nevarnost ne mine, pol bo pa vse spet pici (beri:fenomenalno) in slovenceljski IQ bo spet narasel na zavidljivih 57,033087, kar je polnega 0,0009811352 promila ...prikaži več bolje glede na lansko leto ob istem času.

  • McClain 17:37 14.september 2012.

    Neverjetno, spet mora Amerikanc skrbet tudi za naso varnost, mi pa sma pljuvamo, pa ceprav po Iphonih, nekaj se ze najde ameriskega za pljuvat. Ce ni Busha pri roki, potem Apple, ce ni Appla McDonald's, ce ni McDonald'sa pa vsaj ...prikaži več Armstrong, oz. kar oba; eden ni bil nikoli na luni, drugi a ni zmagal Toura. Nekaj se vedno najde. Kekci smo res.