Slovenija
24 ogledov

Čez teden delitve ministrskih stolčkov

seja dz Saša Despot
Potencialne koalicijske partnerice SMC, DeSUS in SD nadaljujejo z usklajevanji. Jutri ob 10. izredna seja državnega zbora.

Jutri ob 10. uri bo izredna seja DZ, na kateri bodo med drugim odločali o mandatarju za sestavo nove vlade. Kandidat za ta položaj je predsednik zmagovalke predčasnih volitev SMC Miro Cerar.

Medtem potencialne koalicijske partnerice nadaljujejo z usklajevanji; v vseh treh strankah poudarjajo, da je datum parafiranja sporazuma le formalnost in da ni toliko pomemben, kot je pomembna dokončna vsebinska in resorna uskladitev. Tudi dogovor glede kadrovske razdelitve naj bi že obstajal, a uradno partnerji še molčijo. Število ministrov je načeloma že dokončno; po napovedih kandidata za mandatarja Mira Cerarja naj bi jih bilo 15, pri čemer bi DeSUS pripadli štirje, SD pa trije resorji. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, pa še ni povsem jasno.

Znano je, da SMC prevzema ministrstvo za finance, v kandidaturo za ta položaj je že privolil Dušan Mramor. Uradnih informacij o ostalih resorjih, ki bi pripadli SMC, še ni. V DeSUS si še vedno želijo dobiti pet resorjev. Na vprašanje, ali bodo vendarle zadovoljni tudi s štirimi, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša odgovarja, da pogajanja še potekajo in da verjetno še nekaj časa bodo.

Glede na velikosti strank bi sicer DeSUS res pripadla le štiri ministrska mesta, a glede na velikost poslanske skupine SD je to število premajhno, meni Jurša.

Tudi pri SD sta znana dva resorja, ki bosta v njihovih rokah. Vztrajali so pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Predsedujoči SD Dejan Židan pa bo zelo verjetno ostal minister za kmetijstvo. Tretji resor je še pod vprašajem, v igri naj bi bila zlasti šolski in obrambni.

O Janševem mandatu

Ta teden naj bi se do konca oblikovala tudi skupina pravnikov, ki bo podala mnenje o mandatu obsojenega predsednika SDS Janeza Janše.

SD je v petek v skupino imenovala Cirila Ribičiča, v poslanski skupini DeSUS so se odločili za nekdanjega ustavnega sodnika Franca Grada, sicer profesorja na ljubljanski pravni fakulteti. Poslanci ZL so izbrali pravnika Dina Bauka iz odvetniške pisarne Frfolja, Ljubič, Bauk. Na predlog poslanske skupine ZaAB bo član skupine tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je eden od predsednikov Evropskega centra za reševanje sporov. SMC naj bi o svojem kandidatu odločala jutri, v NSi pa so se imenovanju člana skupine odpovedali, saj menijo, da gre v tem primeru za politično odločitev.

V SDS pa očitno nimajo možnosti predlagati člana skupine pravnikov. V skupino namreč lahko vsaka poslanska skupina, ki deluje pri delu MVK, imenuje enega strokovnjaka, poslanska skupina SDS pa svojih članov MVK ni predlagala.

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 09:40 25.avgust 2014.

    Bebček a še danes ne znaš pisati barv po slovensko.

  • olaf 07:00 25.avgust 2014.

    Dobra stranka Alenke Bratušek bi pogorela že v štartu. Izobrazba pa to.

  • olaf 06:59 25.avgust 2014.

    Menim, da tu ne gre za slovnično napako ampak: Bot (okrajšava besede »robot«) je podtaknjen program, ki se z vašega računalnika poveže na nadzorni strežnik napadalca. Preko tega ta nadzira od nekaj sto, tisoč, ali še več botov po celem ...prikaži več svetu. Skupini tako nadzorovanih tujih računalnikov rečemo botnet, računalnikom, ki so del njega, pa včasih tudi zombiji.