Slovenija
47 ogledov

Čez Tromostovje samo še peš

Poleg zaprtja mestnega središča v Ljubljani od septembra dalje novosti tudi v Lj Žurnal24 main
Od 3. septembra dalje je središče Ljubljane namenjeno le še pešcem in kolesarjem.

Mestno središče slovenske prestolnice je od danes naprej zaprto za ves promet. Tako so za promet po novem zaprte Cankarjeva ulica med Namo in restavracijo Joe Penas, Wolfova in del Trubarjeve, Miklošičeve, Adamič-Lundrovega nabrežja in Stritarjeve do križišča z Mačkovo. Dostop do omenjenih ulic in Prešernovega trga pa je omejen, in sicer med sedmo in pol deseto zjutraj samo za dostavna vozila. Dostop do omenjenih ulic bodo preprečevali dvižni količki.

Poleg mestnega središča novosti tudi pri LPP

Vožnja z avtobusom in avtomobilom čez Tromostovje je preteklost. © Žurnal24

 
Hkrati s popolno zaporo mestnega središča so se morale spremeniti tudi nekatere proge ljubljanskega mestnega potniškega prometa. Tako je spremenjen potek prog mestnih avtobusov številk 2, 10, 11, 13 in 20, in sicer tako, da ne prečkajo več Prešernovega trga, temveč se skozi predor ob tržnici oziroma po poti čez Zmajski most mestnemu središču izognejo. Poleg tega pa so nekatere proge mestnih avtobusov tudi podaljšane.

Po novem "25-tka", "26-tka" in "27-tka"  

Zaradi novega prometnega režima bo po spremenjeni progi vozil tudi turistični mestni vlakec.  © Žurnal24

 
Nekdanji progi 10 in 15 sta tako po novem povezani v novo linijo 25, ki vozi med Medvodami in Zadobrovo, liniji številka 16 in 21 pa sta združeni v novo progo 26, ki je speljana od Beričevega do Gameljn. Bivša "17-tka" je preimenovana v progo 27 in bo povezovala nakupovalni središči BTC in Rudnik. Avtobus številka 8, ki vozi na relaciji Ježica–Brod, ne vozi več do centra, temveč prek Samove in Drenikove na Celovško. Z linijo številka 14B pa so povezani tudi Bokalci in Vrhovci.

Kmalu podaljšani še proga 1 in 6
Sicer pa pri Ljubljanskem potniškem prometu še niso končali z novostmi. Tako naj bi do marca dlje vozili tudi progi 1 in 6. Proga 1 naj bi po novem dosegla tudi stanovalce Ceste v Mestni log in Ceste dveh cesarjev, avtobus številka 6 pa naj bi vozil do gostišča Pri Gorjancu. Tako naj bi dostop do mestnega avtobusa dobilo še 5000 prebivalcev.
Sprememba prometnega režima in podaljšanje prog LPP naj bi stala okoli pol milijona evrov na leto, mestni avtobusi pa bodo na leto skupno prevozili dodatnih 353.989 kilometrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.