Slovenija
33 ogledov

Chrome postal najbolj priljubljen na svetu

brskalnik Žurnal24 main
Google Chrome je vpisal nov mejnik. V tednu med 14. in 20. majem je postal najbolj priljubljen spletni brskalnik na svetu. Microsoftovemu Internet Explorerju (IE) delež strmo pada. Večina Slovencev pa ne prisega ne na prvega ne na drugega.

To sicer ni prvič, da je Chrome prehitel IE, zadnja leta vodilnega v spletnem kolaču, vendar pa je Chrome na brskalniškem prestolu tokrat prvič zdržal ves teden.

Po podatkih družbe Statcounter je imel Chrome v navedenem obdobju 32,8-odstotni delež, IE pa je padel na 31,9-odstotnega, potem ko je še pred nekaj leti imel 70-odstotni delež. Firefox je pristal na tretjem mestu, prejšnji teden ga je v povprečju uporabljalo 25,5 odstotka Zemljanov, ki brskajo po spletu. Firefox je zaradi Chroma izgubil precej manj kot IE, še kaže statistika.

Slovenci za Firefox

Zanimivi so tudi podatki za Slovenijo. Glede na isto statistiko je 45,9 odstotka Slovencev prejšnji teden za svoj glavni brskalnik uporabljalo Mozillin Firefox, Internet Explorer pa je zasedel drugo mesto z 28 odstotki. Chrome uporablja komaj 20,5 odstotka Slovencev, čeprav je res, da je bil pred letom dni njegov delež pri 14 odstotkih.

Safari in Opera sta tako v Sloveniji kot v svetu precej pod desetimi odstotki uporabnikov.

Vzpon Chroma mnogi, predvsem v razvijalskih vrstah, pozdravljajo. Različni testi namreč še ne štiri leta stari brskalnik uvrščajo na prvo mesto po hitrosti in varnosti, zaradi svoje zasnove popravkov pa je tudi precej odzivnejši do zahtev razvijalcev spletnih vsebin. Po standardih hitrosti in varnosti sicer Slovencem tako ljubi Firefox zaostaja za obema glavnima tekmecema.

Komentarjev 1