Slovenija
24 ogledov

Cia: Heroin skozi Slovenijo

Na spletni strani Cie se nahaja kar nekaj fotografij Slovenije. (Foto: Cia) Žurnal24 main
Ameriška obveščevalna agencija Cia je na svoji spletni strani objavila profil Slovenije. Cia: Sava je zastrupljena. Skozi Slovenijo tihotapijo heroin.

Cia je dobro seznanjena o sporu med Slovenijo in Hrvaško glede meje v Piranskem zalivu. Na svoji spletni strani pa navajajo tudi odločitev hrvaškega sabora o razglasitvi ekološko-ribolovne cone iz leta 2003. Omenjajo tudi vstop Slovenije v Schengen, s čimer je Slovenija „okrepila nadzor nad nezakonitimi migracijami in trgovino z državami jugovzhodne Evrope ter nadzor na meji s Hrvaško.“

Majhna, a pomembna
„Kljub svoji majhnosti pa ima ta vzhodna alpska država nadzor nad nekaterimi izmed najpomembnejših tranzitnih poti v Evropi,“ je zapisano na spletni strani. „Zgodovinske vezi z zahodno Evropo, močno gospodarstvo in stabilna demokracija so pripomogli pri preoblikovanju Slovenije v moderno državo,“ je še zapisano na spletni strani, ki navaja tudi aktualna okoljska vprašanja, s katerimi „se Slovenija sooča“. Po navedbah spletne strani je reka Sava onesnažena z industrijskimi odpadki, obalne vode pa s težkimi kovinami in strupenimi kemikalijami. „Poškodovani gozdovi v okolici Kopra so posledica onesnaženosti zraka in kislega dežja,“ navaja Cia.

Koliko prebivalcev, toliko mobilnih telefonov
Slovenija ima po podatkih Cie 2.005.692 prebivalcev, kar jo uvršča na 145. mesto po številu prebivalcev na svetu. Povprečna starost prebivalcev je 41,7 leta, pričakovana dosežena starost moškega ob rojstvu je po podatkih Cie 73,25 leta, ženske pa 80,84 leta.  Slovenci imajo po podatkih Cie več kot dva milijona mobilnih telefonov, kar Slovenijo uvršča na 123. mesto na svetu. Internet uporablja več kot milijon ljudi, zaradi česar Slovenija pristane na 84. mestu po številu internetnih uporabnikov.

„Skozi Slovenijo tihotapijo heroin“
V Sloveniji je trenutno 402.484 moških oseb, ki so fizično sposobne za služenje v vojski, stari pa so od 16 do 49 let, navaja Cia, ki dodaja, da skozi Slovenijo poteka tudi tihotapljenje heroina iz jugozahodne Azije v Zahodno Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.