Slovenija
27 ogledov

"Cigarete pri nas prepoceni"

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Kajenje. Med kadilci vse več deklet in žensk. Zaradi kajenja umre vsak drugi.

"Bolezni in smrti, ki jih povzroči kajenje, so preprečljive in nepotrebne," pred jutrišnjim dnevom brez cigarete opominjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Opozarjajo, da zaradi kajenja umre vsak drugi kadilec oziroma skoraj deset Slovencev na dan.

"Vpliv kajenja je nesporno dokazan pri različnih vrstah rakov, boleznih srca in ožilja, kronični obstruktivni pljučni bolezni ter težavah z zanositvijo in impotenco," pravi Tomaž Čakš z NIJZ. "Na prvem mestu med 'kadilskimi raki' je zagotovo pljučni, vendar kadilci umirajo predvsem zaradi bolezni srca in ožilja," dodaja.

Podražitve ne pomagajo

Za zmanjševanje kajenja smo v Sloveniji pomemben korak naredili leta 2007, ko smo prepovedali kajenje v javnih prostorih. Takrat se je število kadilcev sicer zmanjšalo, a se spet povečuje, najbolj med ženskami in dekleti.

Ne pomagajo pa niti podražitve cigaret. Najbolj prodajani so se v zadnjih sedmih letih podražili z 2,00 na 3,30 evra, a se je po raziskavi Cindija delež kadilcev v tem času celo povečal. "Zaradi razmerja med ceno in kupno močjo so tobačni izdelki dostopnejši kot v državah Jugovzhodne Evrope. Tobačni izdelki v Sloveniji so prepoceni," pravi Marijan Ivanuša iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Prenehanje. Če bi lahko, bi prenehalo kaditi od 50 do 70 odstotkov kadilcev, pravijo na NIJZ. Tem svetujejo, naj se obrnejo na najbližji zdravstvenovzgojni center, kjer sta jim na voljo individualno in skupinsko svetovanje. "Zelo pomembno pa je, da kadilec razmisli tudi o celoviti spremembi v smeri bolj zdravega načina življenja," dodajajo.

 

Komentarjev 3
  • PasjiDrekiVsepovsod 19:50 30.januar 2014.

    Kaj je treba vleči čike in smraditi vse okoli.Pol pa jamranje ni denarja, sem bolan, boli me koleno itd. Fuj.Mi ostali bomo pa mastno plačevali zdravstvo, da bodo zdravili te cigaret drogeraše in debeluhe, ki so tudi rak ...prikaži večk rana prihodnosti.Marš ven v naravo pa gibat.

  • Žurnalček 10:28 30.januar 2014.

    Ko se zbere naša familja v gostilni , vsakih 20 min ostanemo kar na enkrat sami moški za mizo . Samo babe kadijo , vsi moški smo pa že pred leti nehali !Cigarete bi morale stati 10€ . Policaji ...prikaži več , redarji in cariniki pa dobiti nalogo , kontroliranja markic na odprtih škatlah , ki jih imajo kadilci v žepu, če ga vidijo kaditi na javnem mestu . Kazen za šverc pa kazenski postopek in 1000 € kazni!

  • dragec 08:08 30.januar 2014.

    V SLO je več kadilk in predvsem pri mladih