Slovenija
44 ogledov

"Cigarete so še vedno prepoceni"

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Dvig trošarin, nevtralne cigaretne škatlice in omejitev uprabe elektronskih cigaret so predlogi Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo za omejitev porabe tobaka.

Trošarine za tobak je potrebno dvigniti na najmanj 13 odstotkov, menijo v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK). Dvig trošarin je en od treh predlogov pobude, ki skuša  omejiti rabo tobačnih izdelkov.

"Kajenje nima le negativnih učinkov na zdravje prebivalstva, temveč posledično povzroča tudi ekonomsko škodo zaradi stroškov zdravljenja," opozarjajo v SZOTK.  Ocenjeni stroški finančnih izgub krepko presegajo prilive iz tobačnih trošarin, zato predlagajo dvig trošarin. Še pomembnejši razlog pa je dejstvo, da cena bistveno vpliva na povpraševanje. "Razširjenost kajenja, še posebej med mladimi, lahko pripišemo predvsem trenutni cenovni dostopnosti tobačnih izdelkov v Sloveniji," pravijo v zvezi. 

Škatlice cigaret naj bodo nevtralne

V zvezi si prizadevajo tudi za čimprejšnjo implementacijo direktive EU, ki predvideva nevtralna embalaža za cigarete in sestavljena zdravstvena opozorila.

"Izkušnje iz držav, ki so že sprejele strožjo zakonodajo na področju označevanja in oglaševanja tobačnih izdelkov oziroma  cigaret, kažejo neposredne pozitivne učinke na področju zmanjšanja prevalence kajenja, kot tudi opuščanja kajenja in posledično izboljšanje splošnega stanja na področju kroničnih nenalezljivih bolezni," pravi predsednica SZOTK Mihaela Lovše

Elektronske cigarete niso zdravstveni pripomoček!

Elektronska cigareta | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zakonska ureditev statusa Elektronskih cigaret pri nas je nujna, saj trenutno nedefinirano, nekakšno status-quo stanje, lahko povzroči trajno škodo na zdravju državljanov, opozarjajo v zvezi, kjer se zavzemajo, da bi prepovedali prodajo elektronskih cigaret mladoletnikom. "Tudi zaradi nezadostne raziskanosti oziroma informiranosti in zavajajočih reklamnih opozoril se ustvarja vtis, da gre za zdravstveni pripomoček, ki pa je v resnici vse kaj druga kot to," opozarja Lovšetova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.