Slovenija
43 ogledov

Čigavo je truplo brez glave?

1/8
Žurnal24 main
Obglavljeno truplo v reki, samomor z obešanjem, smrt zaradi električnega udara, zastrupitev s plinom v avtomobilu – so to res le primeri samomorov in nesreč ali umori?

Forenziki so tisti, ki morajo ugotoviti, ali so mrtvi res sami odgovorni za svojo smrt ali pa želi kdo zavesti preiskovalce. V Kočevski Reki so zato inštruktorji slovenskim forenzikom v sklopu rednih vaj pripravili osem prizorišč zločina, njihova naloga pa je, da odkrijejo, kaj je vzrok smrti.

Navidezni samomori
Ob truplu v reki je ponavadi prva misel samomor. A kaj, če reka naplavi le del trupla? Potem je zelo verjetno, da je šlo za umor. Prvi korak pa je seveda identifikacija trupla in tu se lahko pošteno zaplete.

Na Inštitutu za sodno medicino imajo tako že več kot leto dni torzo v dveh delih. Komu pripada, ne vedo, pravi predstojnik inštituta, prof. dr. Jože Balažic . V takih primerih ponavadi pridejo prav kakšne nenavadne ali redke fizične lastnosti, a v tem primeru celo to ne pomaga. Čeprav ima torzo zelo redko lastnost, in sicer štiri prsne bradavice, ostaja del neznanca.

 

Resnični forenziki na delu

Discovery Channel je zaradi vsesplošne priljubljenosti forenzičnih serij začel predvajati poseben program, kjer spremlja resnične forenzike in detektive pri preiskavi resničnih zločinov. Program je že dva tedna na voljo tudi v Sloveniji.

Razstrelitev
Ta terja predvsem veliko dela. Če so danes forenziki preiskovali razstreljenega človeka v podobi lutke, je resnica veliko bolj krvava. Balažic se spominja primera, ko je na dvorišču ene izmed tovarn razstrelilo delavca, forenziki pa so morali potem njegove dele pobirati po okoliškem drevju.

Na kraju zločina
In seveda ne gre brez vprašanja, koliko so serije Na kraju zločina, ki so zasvojile tudi Slovence, blizu resničnosti. Odgovor Balažica je, da so realne. Edino, kar ne ustreza realnosti, je čas. Umora seveda ne moreš rešiti v nekaj urah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.