Slovenija
830 ogledov

Cigler Kralj o rdečih conah v telovadnicah

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Nekateri hoteli niso primerni za zdravstveno nego.

Vsi domovi morajo imeti ustrezno organizirane cone

Razmere v domovih za starejše so resne, a niso kritične in so zaenkrat pod nadzorom, je na današnji novinarski konferenci vlade povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.  Kot je dodal, je redno v stiku s terenom, ministrstvo se vključuje v pomoč socialnim zavodom. "Navodila zdravstvene stroke ostajajo naše ključno vodilo v vseh ukrepih," je poudaril.

Naraščanje števila obolelih po njegovih besedah zahteva okrepljeno medsebojno delovanje domov z lokalno skupnostjo, občino, civilno zaščito in humanitarnimi organizacijami.  "Vsi domovi in socialno-varstveni zavodi imajo vsa potrebna navodila, protokole. V skladu z navodili zdravstvene stroke ima vsak dom ustrezno organizirane cone," je pojasnil. Rdeča cona je namenjena okuženim, siva pa tistim, ki so bili v tveganem stiku z obolelimi. 

"Covid-19 je dolgoletne probleme s kadri in prostori v domovi razgalil do zadnje mere. Odgovarjamo na najnujnejše potrebe: 26 mio za dodatne kadre samo v DSO; začasna prerazporeditev zaposlenih v DSO. Ključna težava žal ostajajo zdravstveni kadri."

Rdeča cona v Škofji Loki ni zadoščala

"Tudi Dom Škofja Loka je ob prvi okužbi vzpostavil rdečo cono znotraj svojih prostorov, a ta ni več zadoščala naraščanju števila okužb. Ko obstoječe kapacitete ne zadostujejo, se vzpostavlja rdeča cona zunaj zavoda, kot je bilo v Škofji Loki," je povedal minister. V ta namen so uporabili bližnjo telovadnico, kamor so namestili okužene starejše. 

Glede na to, da je marsikdo imel pomisleke o namestitvi starejših v telovadnico namesto denimo v hotel, je Cigler Kralj pojasnil, da "ustreznost zunanjih prostorov ni prepuščena subjektivnim mnenjem posameznikom, ampak ustreznost prostorov pregleda in odobri strokovna skupina koordinatorjev za obvladovanje covida-19"

Kot je dejal minister, je v slovenskih domovih za starejše približno 20 tisoč ljudi, njihova povprečna starost je okrog 84 let, približno 80 odstotkov stanovalcev pa je nepokretnih. Zato je po njegovih besedah vsaka selitev zanje stres. 

Poleg tega niso vsi hoteli primerni za namestitev, saj nekateri nimajo denimo toalet za invalide in podobno. Je pa Cigler Kralj povedal, da so nekateri zdraviliški hoteli, ki imajo bolj primerne prostore za zdravstveno nego, že ponudili svoje kapacitete v ta namen. "Zato mislim, da ne bo tako velike prostorske stiske," je dejal.

Dodal je tudi, da bodo vsi zaposleni v socialno-varstvenih zavodih upravičeni do 20-odstotnega kriznega dodatka. 

Kaj prinaša PKP5? 

Jutri v veljavo stopi PKP5, ki večinoma podaljšuje že veljavne ukrepe za zaščito delovnih mest. Zagotovili pa so tudi nekatere druge ukrepe, ki bodo preprečili, da bo višji strošek oskrbe padel na oskrbovance - dodatna sredstva bodo zagotovili iz proračuna. 

Ponovno uvajajo možnost univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene in podaljšujejo čakanje na delo doma. Pogoj za uveljavitev pomoči je izkazan 20-odstotni upad prihodkov glede na prejšnje koledarsko leto. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.